Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü, rehin tuttuğu Amerikalı gazeteci Steven Sotloff’ın ‘başının kesilmesi görüntülerini’ yayımladı.

IŞİD üyesi videoda “Geri döndüm Obama. İslam Devleti’ne açtığın savaş ve küstah dış politikan yüzünden, geri döndüm” diyor.

IŞİD’li ayrıca “Füzelerin insanlarımızı öldürmeye devam ettiği müddetçe, bıçaklarımız insanlarının boğazlarına sallanmaya devam edecek” diyor.

Sotloff en son ABD’li gazeteci James Foley‘in kafasının kesilerek öldürüldüğü ve IŞİD tarafından sosyal medyada paylaşılan videoda görüntülenmişti.

Foley’in öldürüldüğü videoda konuşan, İngiliz aksanlı IŞİD’ üyesi ellerinde bir gazeteci daha olduğunu, IŞİD üyesi hava saldırıları durmazsa onu da öldüreceğini söylüyordu.

IŞİD üyesi “bunu, ABD’nin Irak’a hava saldırılarına karşı cevap olarak yaptıklarını” söylüyordu.

TIME muhabiri Sotloff Ağustos 2013′te Suriye’nin kuzeyindeki Halep yakınlarında kaçırılmıştı.

İngiltere vatandaşı

Sotloff’un öldürüldüğü videoda bu kez İngiltere vatandaşı David Cawthorne Haines ölümle tehdit edildi.

Haines Suriye’deki yardım organizasyonlarında çalışan bir güvenlik uzmanı. 2013 yılının başında kaçırılmıştı.

Bazı ABD’li yetkililer Steven Sotloff’un James Foley’den hemen sonra öldürüldüğünü, videonun yeni yayınladığını açıkladı. Dolayısıyla, Haines’in de öldürülmüş olabileceğini düşünüyorlar.

Anne oğlunun serbest bırakılmasını istemişti

Foley’nin öldürülmesinden sonra Sotloff’un annesi Shirley Sotloff IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi’ye seslenmiş ve oğlunun serbest bırakılmasını istemişti.

“İslam Devleti’nin halifesi Ebu Bekir el-Bağdadi el Kureyşi el Hüseyni. Oğlum Steven sizin elinizde. Steven Ortadoğu ’ya, Müslümanların zalim hükümdarların elinde çektiklerini haber yapmak için gitmiş bir gazeteci.

“Steven’ı bir yılı aşkın süredir görmedik ve onu çok özledik. Onun sağ salim eve geldiğini görmek ve ona sarılmak istiyoruz. Bir anne olarak, merhametli olmanızı ve oğlumu, kontrol edemediği şeyler yüzünden cezalandırmamanızı rica ediyorum. Ben, her annenin istediği şeyi istiyorum; onun çocuklarının çocuklarını görmek için yaşıyorum. Size, bana bunu bağışlamanız için yalvarıyorum.”

ABD

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest bu yöndeki haberlerin araştırılmakta olduğunu açıkladı.

Earnest, videounun gerçekliği konusunda ihtiyatlı olunmasını istedi.

Sözcü, “Videonun ya da bu yöndeki haberlerin gerçekliğini doğrulayacak durumda değiliz. Eğer yayımlanmış bir video varsa, Amerikan hükümeti tarafından dikkatlice incelenecek, istihbarat yetkililerimiz bunun doğru olup olmadığını belirleyecek” dedi.

Sekiz ayda 30 gazeteci

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) de 2014’te bugüne dek 30 gazetecinin öldürüldüğünü açıkladı. Öldürülenlerin beşi Suriye’de.

Suriye iç savaşında şimdiye dek 170 binden fazla insan öldürüldü, 9 milyon insan yerinden edildi.