Irak Şam Devleti’nin (IŞİD) 15 Eylül’den bu yana saldırılar düzenlediği Rojava’nın Kobani Kantonu’nda çatışmalar devam ediyor.

Halk Savunma Birlikleri (YPG) Basın Merkezi, son iki günün bilançosuna dair bir açıklama yaptı.

Kobani’nin Batı, Doğu ve Güney’inde şiddetli çatışmaların devam ettiğini belirten YPG açıklamasına göre son iki günde 86 IŞİD üyesi öldürüldüğünü 8 YPG’linin de hayatını kaybettiğini belirtti.

Açıklamaya göre YPG, örgüte ait 2 tank, 3’ü doçka monteli 5 aracı da imha etti.

YPG açıklamasına göre Kobani’nin güneyindeki 12, batısındaki 8, doğusundaki 5 köy ve civarlarında şiddetli çatışmalar var. Çatışmaların yoğunlaştığı doğu, batı ve güney cephesindeki bazı köylere IŞİD’in tanklarla girdiği belirtildi.

Saldırılar nedeniyle bölgedeki 100 köyde çocuk ve kadınlar Kobani merkezine gönderildi. Çatışmaların bölgedeki 60’a yakın köye yayıldığı belirtiliyor.

Salih Müslim: Herkes Kobani için seferber olmalı

Kobani’yle dayanışma çağrıları da sürüyor. PYD eş başkanı Salih Müslim Sterk Tv’de konuştu ve destek istedi.

“Eğer gerçekten ikinci bir Şengal yaşanmasını istemiyorsak Kobani’yi savunacağız” diyen Müslim, Şengal’deki yaraların Kobani’de tekrarlanmaması için halen bir fırsat olduğunu söyledi.

Urfa, Suruç ve Ceylanpınar’dan IŞİD geçişlerinin engellenmesi gerektiğini kaydeden Müslim, Kobani direnişinin onur meselesi olduğunu ifade ederek, “Herkes seferber olmalı. kim ne yapacaksa şimdi yapsın. Kobani giderse hepimiz altında kalırız. Zafer bizim olacağından eminim. Ancak birlikte daha güçlü kazanırız” diye konuştu.

Cizire Kantonu Savunma Bakanlığı da YPG’nin desteklenmesi çağrısı yaptı. Bakanlık, IŞİD’in Suriye ve Irak ordusundan ele geçirdiği ağır silahlarla batı, doğu ve güney kesimlerinden Kobani’yi hedef aldığını söyledi.

“Tüm gücümüzle kobani halkının yanındayız” diyen Cizire Savunma Bakanlığı, Kobani’deki direnişe destek verilmesi çağrısı yaptı.

Enver Müslim: Herkes Kobani’ye destek vermeli

Kobani’deki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saldırıları nedeniyle Türkiye sınırına doğru göç başladı. Yaklaşık 5 bin civarında Rojavalı sınırı geçti. İMC TV’ye konuşan Kobani Kantonu Eş Başkanı Enver Müslim, Kobani’ye yapılan saldırılar karşısında bir sınav verildiğini söyledi ve bütün insanlığa IŞİD’e karşı Kobani’ye destek verme çağrısı yaptı.

Barzani’den Kobani’yi savunma çağrısı

Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, bütün Kürdistanlılar’ın farklılıkları bir yana bırakarak, hep birlikte Kobani topraklarını savunmaya çağırdı.

“Bütün Kürdistanlılar’ın farklılıkları bir yana bırakarak, hep birlikte Kobani toprakları ile halkının ırzını ve namusunu savunmasını talep ediyorum. Kürdistan topraklarını ve halkını savunmak hepimizin boyun borcudur ve bütün görevlerin üstündedir.”

Demirtaş: Bütün devrimci güçler Rojava’da olmalıdır

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, IŞİD’in Kobani Kantonu’na yönelik saldırılarıyla ilgili “Türküyle, Kürdüyle, bütün devrimci ilerici güçlerini, nerede olursa hangi iş, pratik görev olursa olsun, bırakıp mutlaka Rojava’nın yanında kendisini konumlandırması gerekiyor” dedi.

“Hewler başta olmak üzere, Rojhilat’tan Bakur’a kadar bütün halkımızın ayakta olması, Rojava’nın yanında olması lazım. Özellikle Kuzey Kürdistan gençliği, Türküyle, Kürdüyle, bütün devrimci ilerici güçlerini, nerede olursa hangi iş, pratik görev olursa olsun, bırakıp mutlaka Rojava’nın yanında kendisini konumlandırması gerekiyor.”

KCK: Urfa ile Kobani birleşmeli

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Kobanê direnişine katılım, IŞİD’e karşı mücadeleyi başta Urfa halkı olmak üzere tüm Kürdistan halkının mücadelesi haline getirme çağrısı yaptı.

Fırat Haber Ajansı’nda yer alan KCK açıklamasında “Sınırları kaldırıp Urfa’yı Kobanê ile birleştirerek IŞİD saldırganlığını yenilgiye uğratıp Rojava Devrimini tüm Suriye ve Ortadoğu halklarının devrimi haline getirelim” denildi.

Fransa

Fransa Hava Kuvvetleri, IŞİD’e karşı koalisyon kapsamında Irak’ta ilk hava saldırısını düzenledi.

Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada, “Bu sabah (dün) saat 9.40’ta (TSİ 10.40), Rafale jetlerimiz, teröristlerin ikmal deposuna yönelik ilk saldırısını düzenlemiştir” dendi.

ABD

ABD, Suriye’de IŞİD’e karşı harekete geçileceğini duyurdu.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada,  “Suriye’de IŞİD’e karşı harekete geçmeye hazırız. Ne zaman, nasıl olacağını biz karar vereceğiz” denildi.