Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Rojava’nın Kobani Kantonu’na yönelik ağır silahlarla gerçekleştirdiği saldırıları 13. gününde devam ediyor.

Dün geceden itibaren üç cepheden başlayan şiddetli çatışmalar devam ediyor. Kobani’de güney cephesinde saldırılarını yoğunlaştıran IŞİD, dün gece doğu ve güney cephesinde de yeniden ağır saldırılar başlattı.

Kobani’nin batısındaki Siftek köyüne saldıran IŞİD’in, top ve mermiler ile Suruç’a bağlı Sividi ve Mirana köylerini vurduğu da belirtildi.

Fırat Haber Ajansı’nın haberine göre, IŞİD’in Siftek köyünden ağır silahlarla saldırı düzenlediği Zorava Tepesi’ndeki çatışmalar gece geç saatlere kadar devam etti. IŞİD’in gündüz ağır kayıplar verdiği belirtilirken, IŞİD’in gece saatlerinde de YPG’lilerin yaptığı operasyon sonucu Zorava’dan çekildiği, tepenin kontrolünün tamamen YPG’nin denetime geçtiği belirtildi.

Kobani’ye bağlı Şiftek köyü Zorafa mevkisinde devam eden çatışmalar da Türkiye tarafından da askerler tarafından Halk Savunma Birlikleri’ne (YPG) ateş açıldığı belirtildi.

Kobani Asayiş Sorumlusu Mustafa Dadali, 25 Eylül’de Doğu Kobani’deki Alişar Köyü’nde bulunan YPGlilere sınırın Türkiye tarafında bulunan askerler tarafından ateş açıldığını, çatışma halinde bulunan YPG’lilere ait bir aracın tarandığını söyledi.

Kobani’ye yönelik saldırıları ardından Suruç’un 25 km’lik sınır hattının tamamında başlatılan halkın nöbet eylemi de devam ediyor.

Sınırda bir Rojavalı öldürüldü

Ayrıca sınırdaki askerlerin Kobani’nin Birecik sınırından Kobanililere ateş açtığı öne sürüldü. Açılan ateş sonucu bir Kobanili yaşamını yitirirken, 2 kişi de yaralandı.

Konuya ilişkin Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada olay doğrulandı. Açıklamada Suriye’den 20 kişilik bir grubun mazot yüklü 5 tankerle Türkiye sınırına yaklaştığı ve dur ikazına uymadıkları için 2-3 farklı noktadan ateş açıldığını bildirdi.

Genelkurmay başkanlığı internet sitesinden yapılan bir başka açıklamada ise Suriye’den gelen havan mermisinin Urfa’da boş bir araziye sekerek düştüğü belirtildi. Havan topunun kimden geldiği belirtilmeyen açıklamada, havan mermisine angajman kuralları çerçevesinde misliyle karşılık verildiği ifade edildi.

Kobani’ye destek eylemeleri

IŞİD’in kobani’ye yönelik saldırılarına karşı Türkiye’nin farklı noktalarında halk destek için alanlara çıktı. Fransa’da da parlamento önünde biraraya gelen yüzlerce kişi, Dışişleri Bakanlığı ile acil görüşme talep etti.

Diyarbakır’da Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Genel Merkezi’nin çağrısının ardından Bağlar İlçesi Körhat Meydanı’nda bir araya gelenler buradan sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Koşuyolu Parkı’nda son bulan yürüyüşün ardından kitle Kobani sınırına doğru yola çıktı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Kobani’ye yönelik saldırıları protesto etmek için Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde 3 saatlik oturma eylemi yaptı.

Şırnak, Antep ve Fersim’de de halk Kobani’ye destek için sokaklardaydı.

Kobani’ye yönelik ağır silahlarla saldırıların arttırması üzerine fransa parlamentosu önünde bir araya gelen yüzlerce kişi adına FDKK Eş Başkanı Şükran Akdoğan ile Paris Kürt Kültür Akademisi Sekreteri Murat Polat’tan oluşan bir heyet parlamentoya giderek görüşme talep etti.

Demirtaş: Bütün dünya sessiz

ABD’de düzenlenen Kürt konferansında konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, IŞİD’in Kobani’ye bir kilometre yakınlaşmış durumda olduğunu söyleyen, belki IŞİD’in birkaç saat sonra Kobani’yi alacağı ve büyük katliamlar yapacağını, ama bütün dünyanın da buna seyirci kaldığını söyledi.

“IŞİD, Kobani’ye 1 km yaklaşmış durumda. Kobani ile az önce yaptığımız görüşmelere göre Kobani’nin bir mahallesine girmek üzere. Girmeye çalıştığı mahalle de Türkiye’ye 500 metre uzaklıkta. Birleşmiş Milletler dolayısıyla dünya liderleri birbirleri ile IŞİD’in ne kadar tehlikeli olduğunu ve IŞİD’e karşı beraber hareket etmenin önemini konuştular. Ama IŞİD birkaç saat sonra Kobani’ye girmiş ve binlerce kişiyi katletmiş olacak.”

ABD

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyona ait savaş uçaklarının Bu sabah Kobani’de uçuş yaptığı ve IŞİD’e ait bazı hedefleri bombaladığı öne sürüldü.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan yapılan açıklamada, gece boyunca Irak’ta da yedi operasyon düzenlendiği ve başkent Bağdat yakınındaki IŞİD hedeflerinin vurulduğu ifade edildi.

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey ise IŞİD’le mücadelede Türkiye’nin Irak ve Suriye sınırında oluşturulacak olası bir tampon bölgeye ilişkin, “Tampon bölge, belli bir noktada mümkün olabilir ama şu anda bu bizim kampanyamızın bir parçası değil” dedi.

Türkiye

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’ndan dönen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, IŞİD örgütüne karşı gerekli adımların atılacağını ve 2 Ekim’de Meclis gündemine gelecek olan tezkere ile adımların netleşeceğini söyledi.

Erdoğan IŞİD’e karşı atacağı adımları üç başlıkta sıraladı.

“Biri malum uçuşa yasaklı bölgenin ilan edilmesi ve bu uçuşa yasaklı bölgenin güvence altına alınması. İki, güvenli bir bölgenin Suriye tarafından tesis edilmesi ve bu güvenli bölgede artık yapılanmanın nasıl olacağı konusunda nihai adımları atmak, üçüncüsü de eğit-donat anlayışıyla bu süreci kimlerle nasıl yöneteceğiz, bütün bunların içeriklerini görüşmek.”

İngiltere

İngiliz Parlamentosu, ABD’nin öncülüğünde Irak’ta Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) yönelik yürütülen hava operasyonuna Birleşik Krallık’ın katılmasına ilişkin önergeyi kabul etti.

Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası’nda gün boyu süren tartışmaların ardından yapılan oylamada, 524 milletvekili önergeye evet oyu verirken, 43 parlamenter hayır oyu kullandı.

Önergede, “İngiltere’nin IŞİD’e yönelik Irak’taki hava operasyonuna katılabileceği, bunun Irak hükümetinin talebi doğrultusunda yapılacağı için yasal olacağı” ifade edilmişti.

* Haber fotoğrafı: Reuters