Rojava’nın Kobani Kantonu’nda Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) saldırıları ve YPG/YPJ  direnişi 23. gününde devam ediyor.

IŞİD’in ağır silahlarla 23 gündür abluka altına aldığı Kobani’de dün akşam saatlerinde kent savaşı başladı.

Dicle Haber Ajansının haberine göre, daha önce askerler tarafından boşaltılan etmanek köyünün karşısındaki bölgeden Kobani’yi çevirmeye çalıştı. Bunun üzerine binlerce kişi sınıra yürüdü.

Kent savaşının başlaması ardından akşam saatlerinden itibaren gazetecilerin ve sivil halkın kentten tahliyesine başlandı.

Kobani hükümetinden çağrı

Yaşanan son saldırıların ardından Kobani Hükümeti Başkanlığı’ndan bir açıklama yaptı. IŞİD’in yapacağı olası katliamının önüne geçmek için uluslar arası topluma yardım çağrısının yapıldığı açıklamada, Kobani merkezinin IŞİD’in vahşi saldırılarıyla karşı karşıya olduğu belirtildi.

Dünyanın birçok bölgesinden gelen binlerce IŞİD’linin, ağır silahlarla kent merkezine saldırdığı ifade edilen açıklamada, Kobani halkı ve savaşçılarının kenti terk etmeyeceği belirtildi.

BBC’ye son durumu aktaran Kobani Kantonu Adalet Divanı sorumlusu Ferhan Heci İsa “Dün akşam IŞİD’in bomba yüklü bir kamyonu YPG tarafından imha edildi. kaybımız ve yaralımız var. Ama çok sayıda IŞİD üyesini öldürdük.” dedi.

İsa, YPG’nin ağır silahlara karşı savaştığını kaydederek, Türkiye’den ağır silah istediklerini ama Türkiye henüz bu taleplerine yanıt vermediğini açıkladı.

Abdullah: Katliam korkusu var

PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Kobani Başbakanı Enver Müslim ve Kobani hükümetinin diğer üyelerinin de silahlanarak IŞID’le savaşa katıldıkları açıklandı.

Sterk TV’ye konuşan PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, “Katliam korkusu var. Dünya kamuoyu uyandırılmalı, büyük eylemler yapılmalı” dedi.

“Koalisyondan istediğimiz şey aldıkları karara sahip çıkmaları” diyen Abdullah, “Şimdiye kadar tavırları oldu ama çok sınırlı müdahale oldu. Çok dar kapsamda kaldı. 20 gündür bu kantonda savaş var, onlara yardım geliyor, her tarafları açık. Şimdiye kadar koalisyon kararını yerine getirmedi. Bu saldırıları durdurmadı” dedi.

Birçok ilde Kobani için eylemler

Halkın Demokrasi Partisi’nin (HDP) “Kobani için süresiz direniş” çağrısıyla İstanbul, Ankara, Eskişehir, Diyarbakır, ve Güneydoğu’daki birçok il ve ilçede binlerce kişi sokaklara döküldü.  Avrupa’da da çeşitli kentlerde eylemler yapıldı.  Parlamentolar, televizyonlar, radyolar, otoyollar, tren garları ve konsolosluklar eylemlerin adresi oldu.

BM’den çağrı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Kobani’deki sivil halkın korunması için acilen harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

Ban Ki-moon tarafından yapılan açıklamada Kobani’de yaşananları endişe içinde takip ettiğini ifade ederek IŞİD tarafından yapılan saldırılar sonucunda çok sayıda sivilin yerlerinden edildiğini ve çok sayıda kişinin de öldüğü ya da yaralandığını belirtti.

ABD öncülündeki uluslararası koalisyon güçlerine bağlı uçaklar Kobani’nin doğusunda hava saldırısı gerçekleştirdi.
 

imctv