Türk hava sahasını ihlali eden bir savaş uçağının Suriye sınırındaki Kızıldağ bölgesinde düşürülmesinin ardından, bu uçağın kime ait olduğu tartışılmaya başlandı. Kısa süre sonra Cumhurbaşkanlığı kaynakları, uçağın Su-24 tipi bir Rus uçağı olduğunu duyurdu.

Suriye’nin Bayırbucak bölgesinde Suriye ve Rusya savaş uçakları bir süredir Türkmenleri de hedef alan hava saldırıları düzenliyordu. Hatta Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa Türkiye ve koalisyon güçlerine, Türkmen birliklerine acilen uçaksavar göndermeleri çağrısı yapmıştı.

Rusya bölgede daha çok Su-30 ve Su-24 tipi uçaklar kullanıyor. Bu uçaklar, nispeten eski olan Mig-23’lere kıyasla daha gelişmiş teknolojilere sahip.

Sukhoi Su-24, 1970 ve 1980'li yıllarda Sovyetler Birliği'nin her türlü hava koşulunda görev yapabilen en gelişmiş havadan tecrit ve saldırı uçağıydı. İki koltuklu ve çift motorlu uçak, eski Sovyet cumhuriyetleri hava kuvvetleri envanterlerinde bulunuyor.

GEÇEN SENE MIG-23 VURULMUŞTU

Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F-16 uçakları, 23 Mart 2014 tarihinde sınır ihlali yapan Suriye Hava Kuvvetleri’ne ait Mig-23 tipi uçağı vurmuştu.

RUSYA UYARILMIŞTI

Türkiye, Rus savaş uçaklarının Suriye’de Türkmen bölgesine yaptığı bombardımanın ardından Rusya’ya nota vererek, “Sınır güvenliğimiz fiilen ihlal edilirse angajman kurallarımızı uygularız” uyarısı yapmıştı.

Türk savaş uçakları 16 Ekim'de Suriye sınırı yakınlarında Türk hava sahasını ihlal eden Rus yapımı bir İHA düşürmüştü.

Başbakan Ahmet Davutoğlu olayın ardından yaptığı açıklamada, "Rusya bize, düşürülen İHA'nın kendilerine ait olmadığını söyledi" ifadesini kullanmıştı.

Radarlar düşman ve dost uçak ayrımı yapabilse de, uçakların kime ait olduğunu netleştirmek için üzerindeki bayrağın teşhis edilmesi gerekiyor.

GERGİNLİĞİ ARTIRABİLİR

Düşürülen uçağın Rus Hava Kuvvetleri'ne ait olması ve uçaktan atlayan pilotların bölgede muhalif güçlerin eline geçmesi durumunda, bunun Türkiye ile Rusya arasında gerginliği arttırabileceği kulislerde konuşulmaya başlandı.

Diplomatik kulislerde, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un bugün Ankara'ya yapacağı, önceden planlanmış ziyaretin akıbetinin de, düşürülen uçakla ilgili gelişmelere bağlı olduğu konuşuluyor.