İsveç hükümeti, mülteci akınını azaltmak için yeni bir mülteci yasası çıkarıyor. İsveç’e 2015 yılı içerisinde şu ana kadar 150 bin mülteci giriş yaptı; yıl sonuna kadar da 40 binin daha gelmesi bekleniyor. İsveç’in mülteci kabul sistemini altüst eden bu rakamlar, hükümeti yeni tedbirler almaya zorladı.

Sosyal Demokratlar ve Yeşiller’in koalisyonu ile oluşan azınlık hükümeti, aldığı tedbirleri kamuoyuna açıkladı. Başbakan Stefan Löfven, yanına koalisyon ortağı Yeşiller Partisi Eşbaşkanı, Başbakan yardımcısı Åsa Romson’u da alarak basının karşısına çıktı.  Şu anda var olandan daha fazla sayıda mülteciyle başa çıkamayacaklarını söyleyen Başbakan Stefan Löfven, istememelerine rağmen bazı kısıtlamalara gitmek zorunda olduklarını ifade etti.

Mülteci kabulü konusunda İsveç’in diğer Avrupa Birliği ülkelerinden çok daha cömert davrandığını kaydeden Löfven, mevcut durumun sürdürülemez olduğunu belirterek, “öncelikle ülkede bulunan mültecilerin konut, okul, sağlık ve diğer sosyal hizmetler ihtiyaçlarının sağlanası gerekiyor. Devlet kurumları bunları yapmaya çalışırken hali hazırda sıkıntı yaşıyor. Daha büyük sıkıntıların önüne geçmek için kabul edeceğimiz mülteci sayısını azaltmamız gerekiyor” dedi.

İşte alınacak yeni önlemlerin bazıları:

1.    - Uluslararası kota anlaşmaları kapsamında İsveç’e gelenlerin dışındaki tüm sığınmacılara geçici ikamet izni verilecek (daha önce herkese daimi izin veriliyordu).

2.    - Ülkeye giriş yapan bütün toplu taşıma araçları sınırlarda kontrol edilecek, herkesten kimlik istenecek.

3.   -  Aile birleşimleri için yeni şartlar getiriliyor. Yakınını ülkeye getirmek isteyenden “gelir yeterliliği” istenecek. Sadece çekirdek aile birleşimlerine izin verilecek. Evlilik yoluyla İsveç’e gelecek eşin 21 yaşını doldurması gerekecek. 

4.   -  Yanlarında ebeveynleri olmadan ülkeye gelen çocukların reşit olup olmadıklarını belirlemek için yaş tespiti testi yapılacak.

Haberisveç