İsveç medyası, Türkiye'de gazetecilere düzenlenen operasyona geniş yer verdi. Operasyonu önce 'Türkiye’de medyaya baskın' başlığıyla duyuran ülkenin önde gelen gazetelerinden Dagensnyheter (DN), daha sonra 'Polis, Erdoğan’ı eleştirenleri susturdu' başlığı ile bir haber daha yayınladı.

'Rejimi eleştiren gazeteciler, yazarlar ve diğer eleştirmenlerin çok önceden tutuklanacağının beklendiği'nin ifade edildiği Nathan Shachar imzalı haberde, çeşitli illerden 40’a yakın kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.

Operasyonun hedefinde başta Fethullah Gülen'e yakın Zaman Gazetesi ve Samanyolu’nun olduğu aktarılırken, gözaltına alınanlara 'devletin egemenliğini ele geçirmek için terör örgütüne üye olmak' suçlamasının yöneltildiğine dikkat çekildi.

Haberde operasyonun, 'makul şüphe' yasasının uygulamaya konulmasından hemen sonra yapıldığının da altı çizildi.

DN, ana muhalefet partisi CHP'nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun operasyonu "Demokrasiye yapılmış bir darbe" sözleriyle değerlendirdiğine dikkat çekti.

Haberde ayrıca, Avrupa Birliği’nin istediği demokratikleşme süreci ile Erdoğan ve AKP’nin askeri politika dışına çıkardığı belirtilerek, "ancak son bir yıldır her şey geriye sarıyor. Bir çok kolluk kurumu bağımsızlığını kaybetti" ifadelerine yer verildi. CİHAN