İsveç’te Demokrat Parti’nin bir parçası olan İşçi Eğitim Kurumu (ABF) Södertalje Başkanı Adnan Can öncülüğünde, Mardin Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti. Ziyarette Genel Sekreter Zirek'e, Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Mesut Amak, Kadın Politikaları Daire Başkanı Mekiye Güzel ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hafize Aymelek eşlik etti.

Büyükşehir Genel Sekreteri Ahmet Zirek, "Bölgede Cumhuriyet tarihinden yatırım yapılmadı. Kültür, dil, din ve beyaz soykırım dediğimiz soykırımlar yaşandı. Bölge hep arka planda tutulmuş ve ciddi anlamda işsizlik sorunu yaşamaktadır. Yaşanan sorun, Türkiye'de mevcut fabrikalar bölgelere dağıtıldığı takdirde ortadan kalkabilir.“ dedi.

Bölgede kadın sorunlarına çözüm için Kadın Daire Başkanlığı kurdukları gibi bölgedeki ekonomiyi güçlendirmek için de başkanlık kurduklarını ifade eden Zirek, ”Bölgede iş sahalarını açmak ve buradaki üretimi artırmanın yanı sıra işsizlik oranını düşürmek amacıyla Yerel Ekonomiyi Güçlendirme adı altında başkanlık kurduk. Kadın Politikaları Daire Başkanlığı gibi bu başkanlığımız da bizim belediyelerde ilk defa kurulmuş olan bir başkanlıktır." şeklinde konuştu.

Kadın Politikaları Daire Başkanı Mekiye Güzel ise heyete, daire başkanlıklarının kuruluşuna ilişkin bilgi aktardı. Güzel, sözlerinde kadınlara yönelik yaşanan şiddete dikkat çekerek, sadece 2014 yılı içerisinde Türkiye'de yaklaşık 300 kadının öldürüldüğünü, bununla birlikte çoğu kadının da intihara sürüklendiğini söyledi. Bölgede de bu tür sorunların yaşandığının altını çizen Güzel, "Bizler bu sorunlara çözüm bulmak ve yaşanan şiddeti önlemek için Kadın Daire Başkanlığı'nı kurduğumuz gibi aynı zaman da kadınlara iş sahaları açmak için de çalışmalar yürütmekteyiz." şeklinde konuştu. Belediye ve bölgeye ilişkin yaşanan sorunların ele alınması ile devam eden görüşmenin ardından ziyaret son buldu. MARDİN (CİHAN)