İsveç’in güney doğusunda bulunan Hultsfred kentinde bir kütüphane ilginç bir uygulamaya imza attı. Hultsfred’daki kütüphaneden kitabın yanı sıra bir İsveçli de ödünç alınabiliyor.

Hultsfred kütüphanesi, ülkeye yeni gelen göçmenlerin İsveççe öğrenmelerini hızlandırmak  ve konuşma pratiği için kütüphaneye gönüllü kayıt yaptıran İsveçlilerden birini evinde çaya, sinemaya veya yürüyüşe davet etme imkanı sunuyor.

Kültürel etkileşim ve entegrasyonu da hızlandırdığı düşünülen proje kapsamında şuana kadar kütüphaneden 50’yi aşkın İsveçlinin ‘ödünç’ alındığı kaydedildi.

İlginç uygulamada sistem söyle işliyor: Kütüphanenin gönüllülük duyurusuna cevap veren İsveçliler kütüphaneye giderek kayıt yaptırıyor. Bir göçmenle hangi konuda (politik, sinema, din, satranç gibi) konuşmak istediğini belirtiyor. Gelen göçmen kökenli kişi de bu listeleri inceleyerek ona göre birlikte vakit geçirmek istediği kişiyi seçiyor. Ortak bir zaman belirleniyor ve buluşma gerçekleşiyor.

Konuyla ilgili İsveç televizyonuna konuşan gönüllülerden Robert Andersson, Suriye’den İsveç’e yeni gelen Abdullah Aloid ile eşleştiğini belirterek, Aloid’in evinde Arap kahvesi içerek İsveççe pratik yaptıklarını söyledi. Aloid’in Suriye’deki hayatı ve İsveç’teki planları hakkında konuştuklarını belirten Andersson, bu projenin yabancı bir kültürü öğrenmek için güzel bir vesile olduğunu söyledi. Andersson, Aloid ile tekrar görüşme konusunda anlaştıklarını da dile getirdi.

Projenin fikir annesi Hultsfred belediyesi yetkilisi Linda Åsgård, “35 yıllıdır uyguladığımız entegrasyon politikamıza kızıyordum, bir türlü istediğimiz sonucu alamıyorduk. Bu konuda ne yapılabilir diye düşünürken bu proje ortaya çıktı” dedi.

Çok sayıda İsveçli ve göçmenin bir birleri ile görüşmek, evlerini ziyaret etmek istediğini ancak bunu nasıl yapacağını bilmediğini ifade eden Åsgård, “Bu proje buna ön ayak oldu. Farklı kültürden insanların birbirlerini tanımalarına büyük katkı sunacak” diye konuştu.

haberisvec