İsveç Parlamentosu’nda hükümetin dış siyasetinin tartışıldığı oturumda Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Peşmerge Güçleri ve Kürdistan’a ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
 
Ülkesi ve partisinin Ortadoğu’ya ilişkin yeni siyaseti hakkında konuşan Wallström, “30 milyondan fazla Kürt devletsizdir” dedi. Wallström, “Kürtler, İslam Devleti diye anılan IŞİD terörizmine karşı en büyük savaşı veriyor. Batılı ülkeler destek veriyor ancak Kürdistan’ı peşmerge korudu ve yalnızca peşmerge sivil halkı koruyor” diye konuştu.
 
Kobani’nin Kürt güçleri tarafından alınmasıyla ilgili de İsveçli Bakan, “Kobani’nin kurtarılışı, terörün yenilgiye uğratılması açısından gerçek bir anlam ifade ediyor” dedi.
 
İsveç’in Ortadoğu sorununa yönelik siyasetinin değişim vakti olduğunu söyleyen Wallström, “Sosyal demokratlar olarak bizlerin Filistin’e desteği, geçmişten beri var. Şimdi de özgür Kürdistan’ın tartışılması için uygun bir zamandır” ifadelerini kullandı.
 
Margot Wallström sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer Irak Kürdistanı’nın devletleşme şansı varsa bu uzun bir süre gerektirir ve Ortadoğu haritasını değiştirir. Bölgedeki diğer halka da saygı duymak lazım. İsveç, Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkı ve kendini yönetmesi taraftarıdır.”
 
Wallström’un sözleri İsveç’in, özellikle de sosyal demokratların Kürtler, Kürt devleti ve Ortadoğu haritasına ilişkin ilk net tavrı oldu. Daha önce sosyal demokratlar, Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olduklarını belirtiyordu.