İsveç Sol Parti Lideri Jonas Sjöstedt, kadınların yoğun olarak çalıştıkları sektörlerde daha az ücret ödendiğini belirterek “Kadınların düşük ücretle çalıştırılmasına son verilmesini” istedi.

9 Haziran’da İsveç’te yapılacak milletvekili ve yerel seçimler için bildirgesini açıklayan Sol Parti, seçim vaatlerinin odağına eşitliğin sağlanması için kadınların ücretlerinin artırılmasını koydu.

Sol Parti, kadın ve erkekler arasındaki ücret adaletsizliğinin giderilmesi için belediyeler ve il genel meclislerine 5 milyar kron kaynak aktarılmasını istedi.

Parti merkezinde düzenlediği  basın toplantısında seçim bildirgesini açıklayan Sol Parti lideri Sjösted, “İsveç belediyeleri ve genel il meclisleri 1 milyondan fazla kişiyi istihdam ediyor, böylelikle İsveç’in en büyük işvereni. Onlara ücretler arasındaki eşitsizliği ortadan kaldıracak ekonomik koşulları sağlamak yakın gelecekte sonuç verecek. Ücretler ve emeklilik ödentileri artacak” dedi.

Sjösted, kadın ve erkeklere eşit yaşam koşulları sağlanabilmesi için cinsler arasındak ücret farklılıklarının giderilmesinin önemine vurgu yaptı.

‘SADECE KADIN OLDUKLARI İÇİN DAHA AZ ÜCRET ALIYORLAR’
Sol Parti İkinci Başkanı Nooshi Dadgostar da, kamu sektörünün önemli bir aktör olduğunu söyledikten sonra “Kamuda çalışanların yüzde 80’i kadın, ama sadece kadın oldukları için daha az ücret alıyorlar” diyerek ücret adaletsizliğine dikkat çekti.

İsveç tekellerinin yayın organı Dagens Industri gazetesine de açıklamalarda bulunan Sjöstedt, kadınların daha fazla çalıştıkları mesleklerde ücretlerin düşük olduğuna dikkat çektikten sonra bunun toplumdaki güç ilişkilerinden kaynaklandığı değerlendirmesini yaptı.



Şeflerin genellikle erkek olduğuna, erkeklerin şef olmasının toplumda bir norm olduğuna işaret eden Sjöstedt, “Eğer buna karşı cidden bir şeyler yapmak istiyorsak sorunu görünür kılmalı ve önlem almalıyız” şeklinde konuştu.

‘CİNSİYETE GÖRE ÜCRET ÖDEMENİN ZAMANI GEÇTİ’
Sol Parti lideri, gazete muhabirinin söz konusu önerinin özel sektörü kapsayıp kapsamadığı sorusunu “Modern bir işveren cinsiyetlere göre ücret ödeme zamanının geçtiğini anlar. Ücretler yeteneklere göre ödenmeli. Önerimiz özel sektöre de baskıyı amaçlıyor” diyerek yanıtladı.

Sol Parti’nin önerisine göre kadın ücretlerinin yükseltilmesi için belediye ve il genel meclislerine yılda 5 milyar kron dağıtılacak. Parayı alan kurumlar aynı miktarda parayı kendi bütçelerinden ücret eşitsizliğini gidermek ve çalışma koşullarını iyileştirmek için kullanacak.



Aracılık Enstitüsü’nün 2017 yılında yayımladığı son rapora göre kadınlar erkeklerden yüzde 11,3 oranında daha düşük ücret alıyor.

Değişik kamuoyu araştırma şirketlerinin yaptığı araştırmaların sonuçları 2014 yılında yüzde 5,7 oranında oy alan Sol Parti’ye olan desteğin yüzde 10’a yükseldiğini gösteriyor. (Stockholm/EVRENSEL)