İsveç’in Göteborg Üniversitesi’ne bağlı Valand Sanat Yüksek Okulu’nda genç kadınlar ve çocuklara yönelik “Cadı Okulu” adıyla bir kurs açılacak. Valand Sanat Yüksek Okulu’ndan yapılan açıklamaya göre katılımcılar, “tabular ve genç kadınların kimlik edinmeleri”ni konu olan edebi yazılar üzerine kurs alacak. Kursun hedeflerinden biri de ‘cadı’ algısını değiştirmek. Çığlıklarına göre seçilecek kursiyerler, kadın özgürlüğü konulu eserleri okuyarak ortak tartışmalar düzenleyecek.  

‘DİRENİŞÇİ CADILAR’

Valand Yüksek Sanat Okulu Edebiyet Bölüm Şefi Sofia Gräsberg, kursların, yazmaya yeni başlayan ve ‘cadı’yı direnişçi bir kişilik olarak gören kişilere yönelik olduğunu söyledi.  

Adından dolayı kamuoyu ve medyanın ilgisini çeken “Cadı Okulu” kursları ilk kez geçtiğimiz yıl Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da başlatılmıştı. Gräsberg, Kopenhag’daki kurslara ilginin oldukça fazla olduğunu ve bu nedenle de aynı kursları İsveç’te yapmaya karar verdiklerini söyledi.

KURS ÖĞRETMENLERİNE ‘CADI AVI’

Kursun çok olumlu tepkiler almasına karşın bazı gruplar tarafından aşağılandığını belirten Gräsberg, “Naziler kursa büyük tepki duydular ve aşağıladılar. Kurs öğretmenlerinin bir cadı avına maruz kaldıkları söylenebilir” dedi.  

‘Cadı Okulu’nun bir edebiyet kursu ve yazı atölyesine benzediğini söyleyen kurs öğretmenlerinden Olga Ravn ise, yeni yazmaya başlayan gençlere yönelik kursların iki paralel öğesi olduğunu söyledi. “Bir bölümde katılımcılar kendi yazdıkları metinleri yer aldıkları grup içinde okuyacak, diğer bölümde de cadıyı nasıl bir direniş figüru olarak kullanabileceklerini tartışacaklar” dedi. 

Murat KUSEYRİ
Stockholm