İsveç’in orta kesimlerinfde yer alan Dalarna bölgesinde yaşayan Kürdistanlılar, dün Borlänge ilinde bir araya gelerek Dalarna Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin 4. Kongresini gerçekleştirdiler.

16 Mart günü Halepçe katliamının 27. yıldönümünde düzenlenen kongre, Halepçe’de Saddam rejimi tarafından katledilen Kürdistanlılar ve devrim şehitleri anısınma yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Fuaa Berti, kongrenin Türkiye, Kürdistan ve Ortadoğu’da tarihi gelişmelerin yaşandığı bir dönemde yapıldığına dikkat çektikten sonra, Avrupa’da yaşayan Kürdistanlıların da mücadelenin gereklerine uygun olarak örgütlenmeleri ve saflarını sıklaştırmalarının gereğine vurgu yaptı.

Türkiye ve Kürdistan’da yapılacak Haziran ayında yapılacak seçimlerin Barış Süreci ve Kürt Halkının geleceği için büyük bir önem taşıdığı değerlendirmesini yapan Berti, HDP’nin barajı aşabilmesi için yuırt dışında yaşayan tüm Kürdistanlılara büyük sorumluluklar düştüğünü söyledi.

İsveç’te yaşayan tüm Kürdistanlılara 31 Mayıs günü İsveç’te yapılacak seçimlerde Kobane ve Şengal’e yönelik saldırılar karşısında gösterilen seferberlik ruhuyla harakete geçmeleri ve HDP’yi desteklemeleri çağrısında bulundu.

Çalışma raporunun okunmasının ardından değerlendirme ve eleştirilere geçildi. Delegelerden bazıları Kürt dili ve kültürüne gelişmesine hizmet edecek projelerin hazırlanmasını, kadın ve gençlere yönelik çalışmalara hız verilmesini ve kooparatifleşme gibi toplumsal projeler üzerinde yoğunlaşılması önerilerinde bulundular.

200 delegenin katıldığı kongrede Dalarna Demokratik Kürt Toplum Merkezi’ni yönetecek 60  kişiden oluşan bir yönetim oluşturuldu. Disiplin ve dentleme komisyonlarının yanı sıra değişik alanlarda çalışma yürüten 7 ayrı komisyomn oluşturulurken, Dalarna Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nin Eşbaşkanlığlarına Gurbet Mutlu ve İdris Ayık seçildi.