İsveç’te 1 Haziran 2018 gününden itibaren yürürlüğe girecek bir yasa inşaat sektöründe çalışan işçilere ücret güvencesi getiriyor. Taşeron firmaların ücretleri ödememesi durumunda işçilerin ücretleri taşeron firmayı görevlendirilen şirket veya kurum (asıl işveren) tarafından ödenecek.

İşçi Sendikaları Konfederasyonu (LO), yeni yasayı “Pratik ve hukuğa uygun bir çözüm” olarak değerlendirerek memnuniyetle karşılarken Ticaret ve Sanayi Odaları, “Sisteme yabancı ve İsveç Modeli’ni çökertmeye yönelik” olduğunu ileri sürerek karşı çıktı.

İNŞAATTA TAŞERON LABİRENTİ

Taşeron işçi uygulaması özellikle inşaat sektöründe büyük sorunlara yol açıyor. Dev inşaat tekelleri inşaatlardaki pek çok işi taşeron firmalara havale ediyor. Taşeron firmalar da, bazı işleri diğer taşeron firmalara veriyor. Taşeron firmalarla işçiler arasında zaman zaman ücretlerin ödenmesinde sorunlar yaşanıyor.

Yeni yasa taşeron firmaların ücretleri ödememesi durumunda ona görev veren taşeron firmanın ödemesini öngörüyor. Taşeron firmaların bunu yapmamaları durumunda firmalara görev veren şirket ve kurum (asıl işveren) işçilerin ücretlerini ödeyecek.  İşçilerin ücretlerini ödeyen asıl işveren daha sonra  taşeron firmalardan parayı tahsil edecek.

LO, yasanın inşaat sektörünün yanı sıra tüm sektör ve iş kollarını kapsayacak şekilde düzenlenmesini istiyor. Ekonomik suçlarla mücadele eden kurum, taşeron firmaların işçileri kaçak olarak çalıştırılması durumunda asıl işverenlerin vergi ve sosyal haklarla ilgili sorumluluklarına da açıklık kazandırılmasını istiyor.

PATRONLAR TAMAMEN KARŞI

Ticaret ve Sanayi Odaları ve İsveç İnşaat Sanayi İşverenleri ve Tesis Sektörü, yasa tasarısına karşı çıkıyor. Ticaret ve Sanayi Odaları, yasanın sorumsuz şirketlerin işine yarayacağını ve kurallara uyan şirketleri cezalandıracağını öne sürüyor.

İnşaat sektörünün devlerinden PEAB şeflerinden Urban Alm, yasanın rekabeti sorumsuz şirketler leyhinde bozacağını ve ciddi şirketlerin sorumsuz taşeron firmaların hatalarının yükünü çekeceğini ileri sürdü. Sorumsuz şirketlere karşı yasalarda bulunan önlemlerin yeterli olduğunu olduğunu öne süren  Alm, yetkili kurumların kontrolleri artırmasının ve işyerinde çalışanların kimlik kontrollerinden geçirilmesinin yeterli olacağını savundu.

NORVEÇ’TE BAŞARIYLA UYGULANDI

Söz konusu yasa 2010 yılında Norveç’te yürürlüğe girdi. “Dayanışma Sorumluluğu” adı verilen uygulama taşeron firmaların ücretleri ödememesi durumunda asıl işverenlere işçi ücretlerini ödeme yükümlülüğü getiriyordu.

İnşaat İşçileri Federasyonu Genel Sekreteri Per Skau, yasanın yürürlüğe girdiği ilk günden itibaren etkisini gösterdiğini ve işverenlerin taşeron firmaya görev verirken daha titiz bir inceleme yapmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Sorun çıktığında sendikanın asıl işverenle görüşmesi sonucu taşeron firmaların işçi ücretlerini ödemek zorunda kaldıklarını söyleyen Skau, yasanın 7 yıldan beri başarıyla uygulandığına dikkat çekti.   evrensel.net