Yer altında zamanla eriyen kalker taşlarının boşluk oluşturması vezeminin çökmesiyleoluşan obruklar, Karapınar'da bazı mahalle ve yayla sakinlerini korkutuyor.Yağışların artmasıyla yer yer göçmelerin yaşandığı ilçede, son 3ayda derinliği 70 metreyi bulan farklı büyüklükte 9 obruk meydana geldi.

Reşadiye MahallesiSeyit Hacı Yaylası'nda yaşayan 40 yaşındaki çiftçi Mustafa Dirican, yaylada 1997'den itibaren küçük çaplı göçmelerin yaşanmaya başladığını söyledi.

Yörede son 2yılda farklı büyüklükte 12 obruk oluştuğunu aktaran Dirican, bazı tarla sahiplerinin arazilerinin telle çevrileceği endişesiyle oluşan obruklarısöylemediğini, sayının daha fazla olduğunu dile getirdi.

Dirican, bahçe ve tarlalarda oluşan bazı obruklarınçevresineKarapınar Belediyesi'nin güvenlik çemberi oluşturduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Burada 60'a yakın ev var, 300 kişi yaşıyor. Bunların hepsi risk altında. Bizim bu çevrede de obruk oluyor, komşu mahallelerden duyuyoruz. Son 2-3yıldaaşırı çoğaldı. Ne yapılacak bilmiyorum. Bazı kurumlara başvuruda bulunduk. Zemin etüdü için geldiler. Bazı yerlere sondaj yaptılar, ölçümler alındı. Sonrasında yapılan bir şey yok. Toprak göçmeye, obruk oluşmaya devam ediyor."konhaber

- "Gök gürültüsüne benziyor"

Yaylada bir ev ve yolun obrukla göçtüğünü anlatan Dirican,"Gök gürültüsüne benzer bir ses duyduğumuzzaman, 'Yağmur yağacak, gök gürledi' demiyoruz. 'Bir yer göçtü, obruk oldu' diyoruz. Tedirginlik var. Ecel geldiği zaman yapacak bir şey yok tabii ama burada yapılan bir şey yok.Her an neresi çökecek diye tedirginiz" diye konuştu.

Dirican, evde, yaylada, yolda ve tarlada her an obruk oluşmasıriskiyle karşı karşıya olduklarının altını çizerek, "Adım atmaya korkar hale geldik. Çoban, sürüsüyle giderken bir anda bulunduğu yerde çökme olmuş. Çap olarak küçük ama sonuçta daha derin de olabilirdi. Toprağa basmaya korkuyoruz" ifadelerini kullandı.

- "Nerede, ne zaman olacağı belli değil"

Yöre sakinlerindenMustafa İvriz ise tarlada çalışırken her an toprağın çökeceğiendişesini taşıdıklarını dile getirdi.Geçtiğimiz günlerde tarlasına giderken yolda küçük çaplı çökmelerin oluşumuna şahit olduğunu anlatan İvriz, tarlaların ortasındaoluşan obrukların kendisini korkuttuğunu aktardı.

İvriz, her gün evden korkuylaçıktığını ifade ederek,"Tarlaya gitmeye mecburuz. Çalışmak zorundayız ama hepaynı endişeyi taşıyoruz. Nerede, ne zaman olacağı hiç belli değil. Yol kenarında oluşan 2metre çapındaki bir obruğa insan düşebilir" diye konuştu.

- "Bölgede 200'e yakın obruk tesbit edildi"

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Maden Yatakları Jeokimya Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr.Fetullah Arık da obruk oluşumunu yüzeyden görebilme imkanının olmadığını söyledi.

Bölgenin jeolojik yapısı ve bu yıl yağışların fazla olmasının obruk oluşumunuetkilediğinibildiren Arık, şunları kaydetti:

"Obruk oluşumu sırasında büyük bir gürültü meydana geliyor.Kütlenin altı boşalıyor. Üstteki örtü tabakası aşağı inince bir şeyin düşme sesi gibi gürültü oluşuyor. Çökme başladığında gözlemlenemiyor. Yer altı suyunun akışına göre izlemek lazım. Obruk oluşumunun nerede ne zaman gerçekleşeceğini bilemiyoruz.Bölgede tespit ettiğimiz obruk sayısı 200'ün üzerinde. Bu yıl yağışların artmasıyla yörede farklı çap ve derinlikte 9 obruk meydana geldi. Bu sayı,yıllık ortalamanın çok üzerinde. Obruk oluşumunda kayaçlarınyapısı etkilioynuyor. Yeraltı suyuhareketi ve yağışların etkisi de var. Yağmur sularının karbonasiti yüksektir.Bu sularkayaçlardakierimeyi daha hızlı gerçekleştiriyor.