DÎLAN BİÇER / KARLSRUHE

Almanya'nın Karlsruhe kentinde pazar gününe kadar, HDP'nin müşahitlerin bugüne kadar yaptıkları gözlemlerin tatmin edici olmadığını belirttiler. Oy oranın düşük olmasıyla birlikte, Ali K.'nin HDP'ye verdigi oyun 'geçersiz' kabul edildiği secmenleri umutsuzluğa düşürdü.

Oyu geçersiz kabul edildi


Veli K., önceki gün oy pusulasının konsolosluk görevlisi tarafından görüldüğü iddiasıyla, oyunu geçersiz kayıt edileceği belirterek, oy kullandığına dair imza atmasını istedi.


Buna itiraz eden Veli K., pusulasını mühürü şekilde bırakıp konsolosluğu terk ettiğini söyledi.
Ali K., "oy kullandığıma dair imza atmamı dayatmalarına karşı geldim. Eminim ki, AK Partiye verseydim, müsahama göstereceklerdi. Konsolosluğun AKP yandaşı olduğunu düşünüyorum. Bu hadisenin yaşanmaşı onların da işine geldi" dedi.

KARLSRUHE
Almanya doğumli, Rize asıllı kardeşleriyle yaptığımız mülakat'ta ikiz kardeşlerinden Narin, "Erdoğan'ın Karlsruhe mitingine katıldıgıma pişman değiliz. Böylece hangi partiye oy vermememiz gerektiğini anladık" dedi. Diğer kardeş Tülay ise, oy kullanmamaya karar verdiğini söyledi. Hiç bir parti'de kendini bulamadığını belirterek, aslında apolitik olduğunu söyledi.

Keşke HDP'ye kulak verseydik
Komunist ve sol görüşlü olduklarını söyleyen ikiz kardeşleri ile HDP üzerine konuştuğumuzda, Tülay, "keşke konslosluga girmeden bu konuşmayı yapsaydık, oyumu HDP'ye verirdim. Bu güne kadar HDP'yi hiç dinlemedim. Keşke dinleseydim. Bizler yapısal olarak, hiç bir dine, dile, ırka veya kesime karşı değiliz. Asla ötekileştirmeyiz. Müslümanız ama asla ayırım yapmayız. AKP bizim gibi olmayan, bizden değildir havasında cağırışımlarda bulunuyor. Karlsruhe'de yapılan miting'de etik ve yasal olmayan yandaş seçim çağırısı yapmasıyla birlikte, para ve din üzerinden siyaset yapması bizi rahatsız etti ve alandan çıktık.
Dediğim gibi siyaset ile ilgilenmiyoruz. çünkü Almanya'da yaşıyoruz.  Burayı memleketimiz olarak kabul ettik. Büyüklerimizden gördüğümüz gibi de emeklilik zamanımizda, benimsemediğimiz için, Türkiye'ye yerleşmeyi de düşünmüyoruz" dedi.

'AKP Seçmenlerini durgun gördüm'


Karlsruhe Başkonsolosluğun yanındaki "Pizza & Kebab Haus" adındaki restoranı işleten, Ali Y., yapmış olduğu gözlemini aktardı: "Ak Parti seçmenlerı ve HDP seçmenleri arasında bir provakasyon eylemi yaşanmadı. Fakat HDP seçmenleri daha neşeli ve coşkulu iken, 'diğer' seçmenler daha durgun olduklarini gördüm" dedi. Genel izleminin, atmosferin sakin olduğuna dair olduğunu belirten Ali Y., kendi umut dolu anlatımları dikkat çekti.

YBhaber Almanya / Karlsruhe