Şengal, Maxmur gibi çeşitli bölgelerde IŞİD tehdidi ardından Güney Kürdistan savunması için cephenin oluşturulduğu bir merke​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​z de Kerkük.

Çete saldırılarına karşı mevzilenen Kerkük Savunma Güçleri PKK ve peşmerge ile Maxmurlu milislerden oluşuyor.  

HPG/YJA STAR birliklerinin Güney Kürdistan şehirlerine gelişi ile birlikte ulusal birliğin gelişmesinin önünün açıldığına dikkat çeken Kerkük Savunma Güçleri, bu ittifakın daha da güçlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Kerkük Savunma Güçleri üyeleri ANF’ye konuştu:  

PKK'LİLER: KERKÜK’ÜN İŞGALİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

Agit Guyi: Bir süredir Ortadoğu’da sıcak bir savaş var. Özellikle Rojava Kürdistan’ında çetelere karşı bir savaş yürütülüyor. Kürdistan’ı yeniden işgal etmek istiyorlar. Biz Kürt kazanımlarını savunmak için geldik. HPG ulusal bir güçtür. Kürdistan’ın neresinde olursa olsun militanlık görevini yerine getirecektir. Bu temelde Medya Savunma Alanlarından geldik. Kürt halkının istemi ile Kerkük’ün savunması için geldik. Kerkük’ün Şengal gibi olmasına izin vermeyeceğiz. Kerkük’ün yine işgalcilerin eline geçmesine izin vermeyeceğiz. Kerkük zengin bir yerdir. Önderliğin (Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan) eskiden beri önerdiği ulusal güç olma temelinde yaklaşımımız var. Peşmergeler ile birlikte Kerkük’ün savunması için burada ortak mücadele yürütüyoruz.

1-573.jpg

Rojava Kürdistan’ında YPG ile Kürt halkı çetelere karşı büyük bir direniş gösteriyor. Yaşlı, genç herkes bir direniş halindedir. Orada çeteler kırıldı. Güneyde ise bu hazırlık yok. Çetelerin yürüttüğü psikolojik savaşın etkisi var. Halkın üzerinde bir hava yaratıldı. Çeteler daha bölgeye yetişmeden korku havası yaratılmaya çalışılıyor. Gerillanın gelişi sonrası hem peşmergeler hem de halk rahatladı. Halk gerillayı kendi fedaileri olarak görüyor. Bizim müdahalemiz ile dört parça Kürdistan için savaştığımızı daha iyi gördüler. Gerilladan moral ve güç aldılar. Gerillanın bu halkın fedaisi olduğunu ve bireysel kaygısının olmadığını görüyorlar. Bizim için de esas olan halkın değerlerinin korunmasıdır.

2-347.jpg

Mervan Urfa: Sömürgeci güçlerin güney Kürdistan üzerinde büyük hesapları var. 2003 yılı müdahalesinden bu yana devam eden bir savaş vardı ve bugün bu savaş en son aşamasına gelmiş durumda. Özellikle Musul ve Kerkük’ün güneyde büyük bir rolü var. Kerkük neden bu kadar önemli? Çünkü ekonomik hesaplar çok fazla var. Kerkük için referandum bile yaptılar. Konumunu ne Kürtlere, ne Türkmenlere, ne de Araplara verdiler. Kendi başına bırakılan bir kent konumunda kaldı.

IŞİD’in ortaya çıkmasından sonra savaş Musul ve Kerkük üzerine yoğunlaştı. Aslında güney savaşının kırmızıçizgisi Kerkük olarak ifade ediliyor. Kerkük üzerinde yapılan hesaplar ile Kerkük üzerinde hakimiyet sağlanmak isteniyor. Yapılan yanlış politikalar yüzünden bunun bedelini halklar ödüyor.  

3-238.jpg

Biz üçüncü bir çizgi olarak geldik. Kerkük’ün mirasının herhangi bir partiye gitmesinden ziyade halka gitmesini istiyoruz. Biz tüm Kürdistan’ın zenginliklerini halkımıza vermek istiyoruz. Rojava gözler önündedir. Kerkük’ü de tüm zenginliği ile halka teslim etmek istiyoruz.

Biz dört parça Kürdistan’ın savunmasını esas almışız. Dün Rojava’ydı bugün Şengal, Maxmur ve Kerkük üzerinde büyük bir tehlike var. Biz bir partinin, bir ailenin veya şahısların çıkarı için gelmemişiz ve bu temelde de yaklaşıyoruz. Biz tüm güneydeki halkımızı savunmak için buradayız.

Her zamankinden çok ulusal birlik ve ittifaka ihtiyaç vardır. Biz her zaman birliğe ve ittifaka hazırdık. Bugün de hesapsız bir şekilde kendi halkımızı savunacağız.

4-117.jpg

KADIN PKK'LİLER: SONUNA KADAR SAVAŞIP BAŞARACAĞIZ

Helin Van: Sömürgeciler dört parça Kürdistan’ı kendi sömürgelerinde tutmak istiyorlar. Biz de YJA STAR güçleri olarak ülkemizi savunacağız. Dört parça Kürdistan’daki güçlerimiz kendini göstermek zorundadır. Fedaice savaşacağımıza inanıyorum. Hiçbir zaman işgalcilerin temiz topraklarımızı kirletmesine izin vermeyeceğiz. Sonuna kadar savaşıp başaracağız. Bunun için de ne gerekiyorsa onu yapacağız.

Çeteler kadınlardan çekiniyorlar. Onun için gözü karaca kadınlara saldırıyorlar. Çünkü kadın onların önünde engeldir. Çeteler en kirli yöntemlerini kadına karşı kullanıyorlar. Kadını ganimet gibi görüyorlar. Biz de bunu görüp ona göre hazırlanıyoruz.

5-062.jpg

Axin Amed: Peşmergeler ile aynı mevzilerde yer alıyoruz. Hem halkın hem de peşmergenin yaklaşımları gerillaya karşı güvenlerinin olduğunu gösteriyor. Büyük bir coşku ile karşılandık. Gelişimizle burada belli bir değişim oldu.

PEŞMERGELER: GERİLLANIN GELİŞİ ULUSAL BİRLİĞİN İFADESİ

Kemal: Gerillanın gelişi ulusallığı, birliği ifade ediyor. Gerilla, peşmerge fark etmiyor ve dört parça Kürdistan için savaşıyoruz. Kürlerin onuru ve şerefi için savaşıyoruz. Gerillanın bize yardıma gelişi, IŞİD çetelerine karşı savaşması büyük bir yurtseverlik örneğidir.

Mustafa: Ben YNK’nin bir peşmergesi olarak gerilla kardeşlerimiz ile birlikte Kürtlerin çıkarları için burada savaşmaktan onur duyuyorum. Aramızda hiçbir fark yok. Bize destek için gelmelerinden dolayı çok sevinçliyiz. Bugün de IŞİD çetelerine karşı birlikte aynı mevzilerde savaşıyoruz.

Hiwa: YNK’nin bir peşmergesi olarak gerilla kardeşlerimizle birlikte aynı mevzilerden savaşmayı onur olarak görüyorum. Birlikte savaşarak tüm mıntıkayı IŞİD çetelerinin elinden kurtaracağız. Gerillanın gelişi ile birlikte inşallah başaracağız.

Barzan: Kürdistan’ın onurunu korumak için gerillanın ittifak ve birlik için gelmesinden dolayı çok memnunuz. PKK’nin buralara yardım için gelmesinden dolayı burada hepsine de teşekkür ediyorum. Gerillanın gelişi ulusal birliğin sağlanması açısından da çok önemli bir adım oldu.

Garib Ahmed: Gerillalar ile hiçbir farkımız yok. Onların hepsi de bizim kardeşimizdir. Ulusal bir bağımız var. Bugün de çete işgaline karşı birlikte savaşıyoruz. Biz kendimizi bu topraklar için feda etmeye hazırız. Gün gelecek dört parça Kürdistan için her şey güzel olacak. Dört parça Kürdistan arasında hiçbir fark yok. Eğer günü gelirse biz de Kürdistan’ın başka bir parçası için savaşmaya gideriz. Artık bir parçanın sorunu herkesi ilgilendiriyor.

6-040.jpg

MAXMURLU MİLİSLER: KÜRDÜM DİYEN HERKES YER ALMALI

Esat Nirwehî: Maxmur kampına yönelik çete saldırıları vardı. Maxmurlu milisler ve HPG güçleri birlikte IŞİD çetelerinin saldırılarını kırdı. Ardından biz Maxmurlu milisler olarak Kerkük’ün savunması için buraya gelmeye karar verdik. Çetelere karşı Kürdistan halkının ve toprağının savunması için savaşırız. IŞİD Irak’ta halklar üzerinde her türlü katliam ve zulmü yapıyor. Bu çetelere karşı kendine Kürdüm diyen, namus ve şerefi olan herkes savaşmalı. IŞİD ne bir partiye karşı, ne bir güce karşı savaşıyor; tüm insanlığa karşı savaşıyor. Bu çetelerin kökten Irak’tan çıkarılması gerekiyor. IŞİD yeni kurulan bir örgüt değildir; uzun bir süre önce Amerika, Katar, Mısır, Türkiye gibi güçler tarafından kurulan bir örgüttür. PKK, bugün Ortadoğu’da devletler ve uzantılarının uyguladığı teröre karşı savaşıyor. İnanıyorum ki PKK sonuna kadar da Kürdistan’daki tüm işgalcilere karşı savaşır. Biz de Maxmur milisleri olarak Önder Apo’nun felsefesiyle örgütlendik ve çetelere karşı kanımızın son damlasına kadar savaşacağız.

Şükrü Goyi: Maxmur milisleri olarak bizim için hiçbir alan fark etmiyor. Eğer Ş. Rüstem Cudi Kampı (Maxmur Mülteci Kampı) üzerinde bir tehlike varsa bu bütün Kürdistan üzerinde bir tehlike olduğunu gösteriyor. Kerkük, Şengal, Rojava üzerinde tehlike var demektir. Bizim için Kerkük, Rojava, Şengal, Celawla fark etmiyor. Önemli olan Önder Apo’nun felsefesi doğrultusunda bizden ne isteniyorsa yerine getirmemizdir.

7-019.jpg

İhsan Segirkî: Şengal zulmünü lanetliyor ve kanımızın son damlasına kadar da bu zulme karşı savaşacağımızı söylüyorum. Kerkük de Kürdistan topraklarıdır. Neresi olursa olsun biz her yere gitmeye hazırız. Tüm dört parça Kürdistan örgütleri birlik olsunlar, ulusal birliği sağlasınlar. Kürtlerin çok fazla düşmanı var. İttifaklar oluşturup işgalcilere karşı hazırlıklı olsunlar, savaşsınlar. Önderliğimiz özgür olmadığı sürece biz durmayacağız. Yirmi dört saat halkımıza hizmet edeceğiz.

MAXMURLU GENÇLER: KÜRDİSTAN’IN NERESİ OLURSA OLSUN…

Ferhan Tok: IŞİD çetelerinin Maxmur’a saldırması sonrası gençler ile arkadaşlar iyi bir planlama yaparak çeteler çıkarıldı. Kürdistan tek parça diyoruz. Ve bizim için de hiç fark etmiyor, neresi olursa orası için mücadele ederiz. Biz de kamp gençliği olarak kararımızdır, kendi irademizle Kürdistan’ın neresinde olursa olsun halkımıza sahip çıkacağız. Maxmur’a gelişen saldırı sonrası Kerkük üzerine de tehlike olduğunu gördük. Kerkük için savaşmaya geldik. Tüm Kürdistan’ın savunması için savaşmaya hazırız. Bizim için fark etmiyor; Kerkük de, Amed de, Qamışlo da, Mahabad da aynıdır. Önderlik bireyin kendisini özgürleştirmesinden sonra toplumu özgürleştireceğinden bahsediyor. Önder Apo “genç başladık, genç başaracağız” diyor. Biz de Önder Apo’nun felsefesi ile büyüyen gençleriz. Sonuna kadar, iddialı ve kararlı bir şekilde Kürdistan topraklarını ve şehitlerimizin değerlerini savunacağız.

Mehyedin Sanrı: Maxmur gençliği olarak herkesin bu sürece katılmasını ve çalışmalarda yer almasını istiyoruz. Gün özgürlük için savaşma günüdür. Kürtler üzerinde tehlike var. Bütün gençleri çağırıyoruz, herkes gelip çalışma yürütsün. Hem askeri olarak hem de diğer çalışmalarda yer alarak Kürdistan’ın savunmasında yer almalı.

8-013.jpg

Kaynak: