Dersim'in Ovacık ilçesi kırsalında 16-17 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen hava bombardımanında şehit düşen İsmail Aydemir (Baran Dersim), Sedat Aslan (Botan Gewda) ve Resul Balıkçı (Cilo) binlerce kişinin katıldığı törenlerle son yolculuklarına uğurlandı. Şemdinli’deki bombardımanda şehit düşen HPG’li Nasır Sucai (Cotkar Siser) ise Van'da defnedildi.

DNA test sonuçların kesinlenmesi ardından Dersim'de şehit düşen gerillaların cenazeleri önceki gün Elazığ Adli Tıp Kurumu'ndan aileleri tarafından alındı. Elazığ'dan alınarak Dersim'e götürülen HPG Komuta Konsey Üyesi İsmail Aydemir için önceki gece Dersim Cemevi'nde nöbet tutulurken, halk komutanını son yolculuğunda yalnız bırakmadı. Tören nedeniyle kentte esnaf kepenk kapatırken, aralarında HDP Dersim milletvekilleri, Dersim Belediye eşbaşkanları, HDP, DBP, DHF, ESP, EMEK, Partizan, MEYA-DER yöneticilerinin de bulunduğu binlerce kişi katıldı. "Alişer’lerin izinde yürüyen, Seyit Rıza’ların vasiyetine bağlı kalan, Dersim’in yiğit evladı, özgür Kürdistan sevdalısı Baran Dersim ve yoldaşları ölümsüzdür" yazılı pankart dikkat çekerken, sık sık "PKK halktır halk burada", "Şehîd namirin" sloganı atıldı. Tören boyunca Skorsky tipi helikopter cemevi çevresinde alçak uçuş yaptı. 

 

Hakkını bize helal et

Bir kişi HPG Saha Komutanlığı'nın açıklamasını okudu. Cenaze töreninde Aydemir’in çok sevdiği "Kızıl güller açınca Kürdistan dağlarında" marşı çalınırken HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, "O Kürdistan’da kırmızı bir güldü. Marşta deniliyor ya 'Direnişe davet var', evet bugün bizim için direniştir, direnişe davettir" dedi ve ekledi: "Kürdistan’ın yiğit evladı, sen bize hakkını helal et."

 

Yoldaşlarının yanına

Omuzlara alınarak zılgıtlar ve alkışlar eşliğinde Dersim Belediye Asri Mezarlığı’na götürülen Aydemir’in cenazesi, 9 Ocak 2013 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen 3 Kürt kadın devrimciden Sakine Cansız (Sara) ve 28 Ağustos'ta Nazimiye'de çıkan çatışmada yaşamını yitiren HPG'li Tolga Özdenk'in (Fırat) yanına defnedildi. 

 

Vasiyeti gerçekleşti

HPG'li Sedat Aslan ise vasiyeti üzerine Amed'de Yeniköy Mezarlığı'nda toprağa verildi. Tören için Aslan'ın Mersin'de yaşayan ailesi de kente geldi. Aslan'ın canezesi binlerce kişinin eşliğinde omuzlarda defnedileceği kabri başına götürüldü. HPG'li Aslan'ın ağabeyi Behçet Aslan, "Şehit sadece bizim şehidimiz değil. Amed ve tüm Kürdistan'ın şehididir. Serok Apo ve tüm Kürdistan'ın başı sağolsun" dedi. Aslan'ın mezarının başına ailesi tarafından çok sevdiği belirtilen sarı, yeşil, kırmızı renkli montu bırakıldı. 

 

Binler uğurladı 

HPG’li Resul Balıkçı (Cîlo Kop) ise önceki gün memleketi Muş'un  Bulanık ilçesine bağlı Uzgörür (Neynîk) beldesinde son yolculuğuna uğurlandı. Yol güzergahı boyunca zafer işaretleriyle selamlanan Balıkçı için belde meydanında gerçekleştirilen törene binlerce kişi katıldı. HPG’li Balıkçı’nın babası Nizamettin Balıkçı, AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın savaşta ısrar ederek ölümlere neden olduğunu vurgulayarak, "Özgürlük için bedel vermeye hazırız" dedi. Balıkçı’nın cenazesi yürüyüş eşliğinde belde mezarlığına götürülerek defnedildi.

 

Annesinden son armağan

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 2 Eylül’de savaş uçakları tarafından yapılan bombardımanda yaşamını yitiren 7 HPG’li arasında yer alan Nasır Sucai, dün Van’da son yolculuğuna uğurlandı. Binlerce kişinin katıldığı törene, Sucai'nin Doğu Kürdistan'dan gelen ailesi de hazır bulundu. Sucai’nin PKK bayrağına sarılı tabutu sloganlar eşliğinde Yenimahalle Mezarlığı’na götürüldü. HPG'li Sucai’nin annesi, boynundaki yeşil-sarı-kırmızı eşarbını ağıtlar yakarak oğlunun mezar taşına sardı. 

 

 DİHA / DÊRSIM / VAN