İsveç, Suudi Arabistan’la yaptığı silah anlaşmasından çekileceğini doğruladı. Başbakan Stefan Lofven ise kararın Arap Birliği Zirvesi’nde yaşananlarla bir alakası olmadığını söyledi.

Suudi Arabistan’ın İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström'un önceki gün Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen Arap Birliği Zirvesi'ndeki konuşmasını engellemesinin ardından, İsveç Suudi Arabistan’la imzaladığı milyarlarca dolarlık silah anlaşmasını iptal etti.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yaptığı ziyarette gazetecilerin sorularını yanıtlayan İsveç Başbakanı Stefan Löfven, “Evet, bu doğru. Savunma Bakanı’mız daha sonra detaylı bir bilgilendirme yapacak” dedi. Dagens Nyheter gazetesi de Löfven’in “Bu, çok önceden verilmiş bir karar. Son günlerde yaşananların böyle bir karar almamızda etkisi olmadı” dediğini aktardı.

AB DIŞINDA EN ÇOK SİLAH SATTIĞI 4. ÜLKEYDİ

Dünyanın en büyük 12. silah ihracatçısı olan İsveç’in, AB dışındaki en büyük 4 pazarı olan Suudi Arabistan’la olan anlaşmasının bu yıl yenilenmesi gerekiyordu.  Nitekim İsveç Devlet Televizyonu SVT, Wallström’a Zirve’de geçit verilmemesinin gerekçesi olarak anlaşmanın uzatılmayacak olmasını göstermişti.