Konya için bir dönem hayaldi ama gerçek oldu. Yıllardır konuşulan Konya – Ankara arası Yüksek Hızlı Tren seferleri, 23 Ağustos 2011’de başladı. Bununla sınırlı kalınmamalıydı, öyle de oldu. Konya, Ankara’nın ardından Yüksek Hızlı Tren ile bu kez 23 Mart 2013’te Eskişehir’e bağlandı. Ama hedef; Anadolu Selçuklu Devleti’ne uzun seneler başkentlik yapan Konya ile Osmanlı Devleti’nin başkenti İstanbul’u birbirine bağlamaktı.

İstanbul – Ankara arasındaki YHT seferleri başladığında Konya’nın heyecanı bir kat daha arttı. Konya artık o büyük proje için günleri hatta saatleri saymaya başladı. Gözler, aşığın maşukuna kavuştuğu 17 Aralık tarihine çevrildi.

Akıllarda hep aynı soru vardı. Her yıl Şeb-i Arus için kente müjdelerle gelen devletin zirvesinin müjdesi bu yıl merakla beklenen Konya –İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattının açılışı mı olacaktı?

17 Aralık için ilk sinyali 741. Vuslat Törenlerinin açılışı için kente gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, katıldığı AK Parti Selçuklu İlçe Kongresi’nde verdi. Sonrasında ise o tarih netleşti. Tarihi iki başkent Konya için büyük önem taşıyan 17 Aralık’ta Yüksek Hızlı Tren ile bir birine resmen bağlanacak. Çarşamba günü saat 13.30’da Konya Garı’ndaki törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile çok sayıda üst düzey yöneticinin katılması bekleniyor.

Özellikle iş dünyasının büyük bir merakla beklediği proje kapsamında iki kent arasındaki test sürüşleri bir süredir devam ediyordu. Sinyal çalışmaları tamamlandı ve hat açılışa hazır hale getirildi. Yüksek Hızlı Tren’in seferlere başlamasıyla yolculuk süresi 12 saat olan Konya – İstanbul arasındaki mesafe 3,5 saate inecek. Konya – İstanbul arasındaki Yüksek Hızlı Tren seferlerinin başladı gün gelenek bozulması başka bir müjde daha gelebilir. İki kent arasındaki seferlerin belli bir süre ya ücretsiz ya da çok cüzi bir ücret karşılığında olması bekleniyor.

Konya – İstanbul arası Yüksek Hızlı Tren seferlerinin başlamasının ardından gözler bu kez kenti güneye bağlayacak projeye çevrilecek. Özellikle iş dünyasının merakla beklediği ve İç Anadolu’nun Mersin Limanı’na erişimini hızlandırmak projede bazı noktaların ihale işlemi yapıldı ve çalışmalara başlandı.