Konya'da park halindeki bir tırda 13 ton tarihi geçmiş peynir bulundu. Binlerce ailenin sağlığını hiçe sayan kişilerin söz konusu ürünleri Türkiye geneline dağıtmayı planladıkları sanılıyor. Her bir ailenin ortalama yarım kilo peynir alması durumunda toplam 26 bin aileye tarihi geçmiş peynirlerini girmesi söz konusu olabilirdi.

Alınan bilgiye göre, merkez Karatay ilçesi Mevlana Kültür Merkezi yakınlarında bir tırdan kötü kokular geldiği ihbarı alan polis ekipleri, belirtilen adrese gitti.

Tırdaki peynir kutularının yanındaki 2 kamyona yüklendiğini fark eden ekipler, kötü kokular yayılan peynirlerin kontrol edilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne haber verdi.

Gıda denetim ekiplerince yapılan çalışmada, son kullanma tarihi geçmiş peynirlerin sağlığa zararlı olduğu tespit edildi.


Bunun üzerine polis ekipleri, kamyon sürücüleri İdris G. (42) ile Ali B'yi (39) gözaltına aldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, işlemlerin ardından tırdaki yaklaşık 13 ton peynire imha edilmek üzere el koydu.

PEYNİR, ET VE MARGARİN BAŞI ÇEKİYOR
Bozuk gıda ürünleri ile ilgili yapılan operasyonlarda ele geçirilen ürünlerin başında kırmızı et, peynir ve bitkisel margarin oluşturuyor. Afyonkarahisar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, bir işletmeye yaptıkları baskında 18,5 ton bitkisel margarin, 7 ton nişasta ve 2 ton son kullanma tarihi geçmiş peynir ele geçirmişti. Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ise geçtiğimiz mayıs ayında yaptıkları operasyonda 2 tona yakın bozuk peynir ele geçirdi. İstanbul ve Adana’da  ise sık sık bozuk et operasyonları ile gündeme geliyor.


Bu tenekede bulunan peyniri mozaikledik. Çünkü görüntü mide bulandırıcı halde...

    DOĞRUDAN ÖLÜME GÖTÜRÜYOR
    Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Yaygın, yaptığı bir açıklamada, çeşitli semt pazarlarından alınan 50 ayrı peynir örneğinin 41'inde, yüzde 80 oranında gıda zehirlenmesi'ne neden olan "Escheria Coli" bakterisi, yüzde 30'unda yine gıda zehirlenmesi'ne yol açan "staphilococcus aureus" adlı bakterinin tespit edildiğini bildirmişti. Pazardan alınan peynirler üzerinde yapılan mikrobiyolojik analizlerde, bu ürünlerin tamamında dışkı ve toprak orijinli bulaşıklar görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Yaygın, bu peynirlerin yüzde 20'sinin de doğrudan ölüme götürecek kadar zehirleyici toksin içerdiğini, yüzde 88'inde de çeşitli hastalıklara yol açacak patojen bakteriler bulunduğunu söyledi. Kimyasal analizlerde ise peynirlerde yüzde 43–73 oranında su, yüzde 05–27 oranında yağ, yüzde 0,35–07,2 oranında tuz bulunduğunun anlaşıldığını belirten Prof. Dr. Hasan Yaygın, "Araştırmalarımız, peynirlerde su, yağ ve tuz oranının çok değişken olduğunu, tüketicinin düşündüğü gibi bu peynirlerin sağlıklı olmadığını göstermiştir." dedi.