Tekne deneme ve araştırma sürüşlerinin ardından Beyşehir Jandarma Asayiş Botu’nun da konuşlu olduğu limana bağlandı.

Konya'nın göllerine bilimsel araştırma teknesi Beyşehir gölüne indirildi

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Fen Fakültesi Genel biyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve SÜ Beyşehir Ali Akkanat Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Doç.Dr.Cengiz Akköz, bilimsel araştırma teknesinin SÜ Su Ürünleri Araştırma Uygulama Merkezi tarafından hayata geçirilen bir proje kapsamında alınarak üniversite bünyesine kazandırıldığını söyledi.

Konya’nın ‘Göller Bölgesi’nde olması münasebetiyle böyle bir tekneye ihtiyaç duyulduğunu anlatan Doç. Dr. Akköz, “Göllerdeki biyo çeşitliliği, ekolojik sorunları, su rezervi ve kalitesini belirleyebilmek ve Fen Fakültesi Su Biyolojisi Bölümü öğrencilerinin yanı sıra, Su Ürünleri Araştırma Uygulama Merkezi’nin ortak yapacağı bütün çalışmalarda kullanabileceği bir ekipman olarak teknemizi aldık. Yine tarafımdan uzun yıllardır biyoloji bölümünde, hidrobiyoloji ve deniz biyolojisi dersi veriliyor. Öğrencilerimizi daha önceleri göllere getirip sadece kıyıdan gösteriyorduk, Beyşehir’de ise limandaki yatlar vasıtasıyla gölü tanıtabiliyorduk. Bölüm imkanlarıyla Akdeniz Bölgesindeki denizlerde de çalışmalar yapıyorduk ama bu yıl artık kendi teknemiz olduğu için bu uygulamaları daha iyi şekilde göllerde yapabileceğiz. Tabii teknemizi alış amacımız bilimsel çalışma yapabilmek için. Teknenin donanımında arazi uygulamasında kullanabileceğimiz analiz ekipmanlarımız var. Buna göre tasarlandı. Sığ sularda çalışabilmesi ve mobil olması dolayısıyla Konya’da irili ufaklı göllerde de pratik olarak tasarlandığından şu anda işimizi görecek kapasitede. Bu tekneyle biz sadece Beyşehir’de değil, Konya’da 15 civarında doğal gölde de çalışmalarımız var. Bu çalışmalarda teknemiz mobil ve taşınabilir olduğu için o göllerde de değerlendirebileceğiz” diye konuştu.

Bilimsel araştırma teknesinin ihtiyaç olması halinde Türkiye’nin AB programı çerçevesinde sularla ilgili yapılabilecek birçok çalışmalarda da değerlendirilebileceğini anlatan Doç. Dr. Akköz, yer bulucu sonar cihazı gibi bazı eksikliklerini ise zaman içerisinde tamamlayacaklarını kaydetti.

Beyşehir Milli Parklar Şefi Mehmet Şener ise, aynı zamanda bir milli park olan Beyşehir Gölü’nün bilimsel araştırmalar yapılacak bir tekneye kavuşmasının çok önemli olduğunu ifade etti.

Göl sularına indirilmesinin ardından deneme sürüşüne katılan SÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler de uygulama için böyle bir araştırma gemisine sahip olmanın sevincini yaşadıklarını dile getirdi.

İşte Konya'da bulunan göller! Konya'da bulunan göllerin ismi ise şöyle;

Acıgöl

Akşehir Gölü

Altınapa

Beyşehir Gölü

Bolluk Gölü

Düden Gölü

Kızören Gölü

Meke Krater Gölü

Suğla Gölü

Çavuşçu Gölü