1 Kasım seçimlerine son iki gün kala dış kamuoyu, devrimci demokrat ve yurtsever kesimler ve dünyanın dört bir yanında bulunan Kürtler, HDP’nin nasıl bir sonuç alacağını merak ediyor. HDP’nin başarısı için, Konya’da da Kürtler büyük bir seferberlik için de. HDP Konya İl Eşbaşkanı Hasan Ateşçi, HDP Konya milletvekili adayları Hüseyin Özkan, Şaziye Şener ve Konya Kulu DBP Meclis üyesi Esin Akgül Güneş, Konya’daki seçim sürecine ilişkin gazetemize konuştu. 

HDP Konya ikinci sıra adayı Şaziye Şener, Ankara Katliamı‘ndan sonra ev ev gezdiklerini, gittikleri yerlerde ise kadınların HDP için birbirlerini örgütlediğine tanık olduklarını söylüyor. 

Konya’nın Kulu ve Cihanbeyli ilçelerini gezip, seçim çalışmaları yapan kadın komisyonlarına ilişkin izlenimlerini Şaziye Şener şöyle anlatıyor: “Ankara Katliamı’ndan sonra halkın tepkisi yoğunlaştı. Havuz medyasının Ankara Katliam’nın HDP’nin yaptığı söylemleri karşısında kafası karışanlara gerçekleri anlatıyoruz. Özünde, HDP’ye oy vermeyen Orta Anadolu Kürtleriyle hayata bakışımız birdir. Bundan dolayı da halkla empati kurdurmaya çalışıyoruz ve ikna etmeden de evlerden gitmiyoruz.” 

Taziye evinde kadınlar...

Ankara Katliamı’nda hayatını kaybeden Şirin Kılıçalp’ın cenazesi için, HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve diğer yetkililerle birlikte Kulu’nun Karacadağ Köyüne giden Şener, yaşananlardan etkilendiğini söyleyerek, “Ankara Katliamı’nda hayatını kaybeden Şirin Kılıçalp ve Fatma Karabulut’un köylerinde halkı bizi sevgiyle kucakladı. Cenaze günü ve taziye evi olduğu için siyasi gündemi konuşmuyorduk. Fakat kadınların ağıt yaktığı odalara girdiğimizde beklemediğimiz bir şeyle karşı karşıya geldik; Kadınlar birbirlerini örgütlüyordu. ‘Hala HDP dışında diğer partilere oy verecek misiniz’, ‘Barış isteyen HDP’ye oy verin’ gibi sözleri duyuyorduk” dedi. 

“Oyunu HDP’ye vermeyeceğim” diyenlere de HDP’nin amacı, bakış açısı ve çalışmalarına ilişkin detaylı bilgiler verdiklerini vurgulayan Şener, “Onlara partimizin ilkelerini bırakıyoruz. Bir tohumu bir yere atınca yeşerir ya bizim de amacımız, gelecek seçimde oy vermelerinden çok devrim tohumlarını ekip sonra da  olsa meyvesini almak. Kazanıp, kazanmamak ayrı bir konu. Devrim tohumlarını ekmek önemli.”

 

‘AKP’nin savaş politikaları biliniyor’

DBP Kulu Belediye Meclis Üyesi Esin Akgül Güneş de, 7 Haziran’da oyunu HDP’ye verenlerin yine aynı şekilde davranacaklarının altını çiziyor. Ankara Katliamı’ndan sonra da halkın daha net bir şekilde olanları farkettiğini dile getiriyor. Güneş, “Gündemi tam anlamıyla takip etmeyip ön yargıyla yaklaşanların sayısı az. Genelde olumlu tepki alıyoruz. AKP’nin savaş politikalarını gören, tek başına iktidar olamadığı için ülkeyi kaosa çevirdiğini düşünen kişilerin sayısı da arttı. Dolayısıyla bizler, aklında çelişki olan insanları ikna etmeden evlerden çıkmıyoruz” dedi. 

Kadınların çalışmalara katılım cesaretinin arttığına da özel bir vurgulamada bulunuyor. Güneş, “Bu sorunu çözecek kesim, kadın kesimidir. Çünkü kadın, yüreğiyle, çıkarsız ve annelerin yüreğinin yanmamasını düşünüp alanlara çıkar. Bu sorunu kadın çözecek ama fazla zamanımız yok” şeklinde düşüncelerini dile getiriyor. 

‘Her seçim oylar ikiye katlanıyor’

Görüşlerine başvurduğumuz bir diğer kişi de HDP birinci sıra milletvekili adayı Avukat Hüseyin Özkan. Son 3 seçimde her seçimin bir öncekini oy oranı itibariyle ikiye katladığını hatırlatan Özkan, 7 Haziran seçimlerinde eksik kalan 17 bin oyun, 1 Kasım’da tamamlanacağına inanıyor. Özkan, “HDP’ye gelen oyların çoğu Kürt seçmenlerinden geliyor. Diğer kesimler de kardeşlik hukuku için, barış için, demokrasi için oylarını HDP’ye versin” çağrısını yaptı. Birçok kez Konya’daki il ve ilçe binasına ırkçı gruplar tarafından saldırı düzenlendiğini söyleyen Özkan, bunun korku ve şiddet ortamı yaratılma amacıyla gerçekleştirildiğini dile getirdi. 

Konya HDP İl Eşbaşkanı Hasan Ateşçi de, 3 kadın 3 erkekten oluşan komisyonlarla seçim çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.   Konya’daki HDP binalarına yapılan saldırıların HDP’ye oy vermeyen Kürtleri de etkilediğini kaydeden Ateşçi, “Saldırılar halkta ‘bize neden saldırıyorlar’ sorusu uyandırdı. Bu saldırılar birlik düşüncesini de birlikte getirdi. Fakat her ne kadar saldırılardan etkilenip, HDP’ye oy vermeye karar verenler olsa da halen sınırdayız. Hala bir milletvekili çıkaracağımızı garantilemedik” diyor. 

Ateşçi’nin Avrupa’da yaşayan Orta Anadolu Kürtlerine de bir çağrısı var:” Herkes ülkedeki yakınlarını arayıp HDP için oy istemeli böylece de seçim çalışmalarında yer almalı.”

 

DÎLAN BİÇER

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA