Başbakan Ahmet Davutoğlu, Konya Ticaret Borsası'nda düzenlenen Borsa İstanbul-Borsa Konya İşbirliği İmza ve Gong töreninde bir konuşma yaptı. Törene Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker de katıldı.

KONYA DÜNYAYA ENTEGRE OLDU

Dünyada ekonomik bakımdan etkili olmak isteyen ülkelerin, yerel ve ulusal piyasaları birbirine entegre etmek durumunda olduğunu belirten Davutoğlu, şehir ekonomilerini ulusal ekonomiye entegre edememiş ülkelerin büyük atılımlar yapmasının mümkün olmadığını söyledi. Konya Borsa ile Borsa İstanbul arasındaki anlaşmanın da bu açıdan, tarihi bir adım olduğunu dile getiren Başbakan Davutoğlu, "Çünkü Borsa İstanbul, Londra piyasasına, Londra Borsası’na doğrudan irtibatlı. Böylece Konya İstanbul, Londra, Konya, İstanbul ve New York birbirine entegre hale geliyor” diye konuştu.

FİNANS PİYASASIYLA BAĞLANTILI

Tarım sektörünün önemine işaret eden Davutoğlu, "Tarım stratejik bir sektör. Her sektörü ihmal edebilirsiniz ama tarım sektörü ihmal edilemez, ikincil bir alan gibi görülemez. Tarım sektörümüzün de kalbi Konya" dedi. Davutoğlu şöyle devam etti: "Eğer finansal piyasalarla ilişki kurulamazsa, uluslararası piyasalara açılmak mümkün olmaz. Bir anda ürettiğiniz büyük tarımsal potansiyeli gerçek anlamda katma değere dönüştürecek araçlardan yoksun oluruz. Mutlaka finansal araçlar kullanılmak durumunda, dünya ekonomisiyle entegre edilmek durumunda. Bugün attığımız adım da tarihi adımdır."

Anadolu’da açılan ilk borsa

Başbakan Davutoğlu, 1907'de açılan Borsa Konya'nın Anadolu'da açılan ilk borsa olması dolayısıyla tarihi bir role de sahip olduğunu, borsanın bin 400 aktif üyesiyle önemli bir potansiyel ifade ettiğini, 10 milyar liraya yaklaşan işlem ve 1 milyon tonluk hacmiyle Borsa Konya'nın bir büyük hamlenin adresi durumuna geldiğini kaydetti.

Sözleşme ve fiziki teslimat

AHMET Davutoğlu, buradan başta buğday sözleşmeleri olmak üzere, tahıl ürünlerinin fiziki teslimatlı olarak hızlı ve güvenli bir biçimde likidite özelliği kazanması gibi ciddi somut neticeler ortaya çıkacağını bildirdi. Başbakan Davutoğlu, şöyle konuştu: "Böylece üretici, tüccar ve reel sektör şirketleri piyasanın muhtemel dalgalanmalarından çok daha az etkilenecek.”

Ürün ihtisas borsaları kurulacak

MÜJDE 1

Konuşmasında, iki müjde vereceğini de söyleyen Davutoğlu, "Gümrük ve Ticaret Bakanımıza talimat verdim, ürün ihtisası borsası en kısa sürede kurulacak" ifadesini kullandı. "Eskiler en kısa sürede dediği zaman bu 1 yıl mı 4 yıl mı bilinemezdi. Biz haftalık, aylık, 3 aylık, 6 aylık, bir yıllık programlarla söz veriyoruz” diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu yılın ilk yarısında, en geç 3-4 ay içinde, yasal düzenlemeler yapılacak ve ürün ihtisas borsaları devreye girecek."

Lisanslı depoculuğu özel sektöre devredeceğiz

MÜJDE 2

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ikinci müjdenin de lisanslı depoculuk bağlamında olduğunu aktararak, “Lisanslı depoculukla ilgili yaptığımız yasal düzenleme sonrasında şimdi bir adım ötesine geçeceğiz ve TMO fiili depoculuk yapan bir kurum niteliğinden çıkacak, devlet fiili depoculuk yapmaktan daha çok regülatör rolüne düzenleyici rolüne geçecek. Ama Merkez Bankası'nın piyasalardaki rolü gibi sadece piyasalardaki fiyat oynaklıklarını kontrol altına tutacak şekilde işlemde bulunacak, onun dışında depoculuğu, fiili depoculuğu özel sektöre devredeceğiz" şeklinde konuştu. Akşam