Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek çalıştırılan dalgıç pompayı, Cihanbeyli ilçesi Turanlar Mahallesi’nde devreye soktu. Güneş enerjili sistem sayesinde büyük oranda elektrik enerjisinden tasarruf sağlanıyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, su kuyularında kullanılan pompaların harcadığı elektrik sarfiyatını en aza indirmek ve elektrikten tasarruf sağlamak amacıyla güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürerek çalıştırılan sistemi, Cihanbeyli ilçesine bağlı Turanlar Mahallesi’nin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan su kuyularından bir tanesinde devreye soktu.

KOSKİ Genel Müdürlüğü, ilk olarak Selçuklu ilçesine bağlı Tepekent Mahallesi’nde uygulamaya koyduğu bu sistemi daha da yaygın hale getirip, elektrik ihtiyacı olan diğer kuyulara da yayarak elektrik sarfiyatının önüne geçmeyi hedefliyor.

Cihanbeyli Turanlar Mahallesi’nde toplam 1000 metre mesafe bulunan su aktarma istasyonuna güneş enerji kollektörleri yapan KOSKİ, buradan çıkarılan suyu, 100 tonluk taşınabilir mebranlı polietilen depoya aktarıyor.

Konya şehir merkezine 150 kilometre uzaklıkta bulunan ve 342 nüfusa sahip Turanlar Mahallesi’nde sistem, 17 metrekare alana kuruldu. Sistem içerisinde 4000 vatlık güneş pili, natif akıma uygun motor ve 3,2 kilovatlık pompa yer alıyor. 80 metre yükseklikten 3 litre/saniye debili suyu mebranlı depoya aktaran sistem sayesinde, her mevsim aktif olarak su çekilebilecek.

KOSKİ, içme ve kullanma su ihtiyacının yüzde 90’ini yeraltı sularından sağlıyor. Kuyulara kurulan pompalar vasıtası ile çekilen su, depo ve pompa istasyonlarına aktarılıyor. Tüm bu sistem, elektrikle çalıştığından KOSKİ’nin büyük giderlerinin başında enerji harcamaları geliyor. KOSKİ, güneş enerjisi ile çalışan bu sistem sayesinde, daha az elektrik kullanılacağı için büyük oranda tasarruf sağlamayı planlıyor.