Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, tehlikenin IŞİD militanlarının sayısında olmadığını, tehlikenin onların oluşturduğu atmosfer olduğunu belirterek, "15 bin IŞİD militanını öldürebilirsiniz ama yerine yenileri gelecektir" dedi.


Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya gelerek gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.


Türkiye’nin göçmen tehdidi ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Kurtulmuş, Halep’te olabilecek bir yeni gelişmenin sonucunda 400 bin mültecinin Türkiye’ye geleceğini belirterek, sözkonusu gelişmelerin diğer bölgelere yayılması durumunda bu rakamın 1 milyonu aşabileceğini ifade etti.


Siyasi çözüm olmadan atılacak her askeri adımın ilave bir problemi getireceğini sözlerine ekleyen Kurtulmuş, tehlikenin IŞİD militanlarının sayısı olmadığını, tehlikenin onların oluşturduğu atmosferin olduğunu söyledi.
Kurtulmuş, 15 bin IŞİD militanın bulunduğunu belirterek, “15 binini öldürseniz yerine yenileri gelecek” dedi.
Türkiye’nin Suriyeli ve Iraklı mültecilerin ilk geldiği günden buyana 4 milyar doları bulan bir harcama yaptığına dikkat çeken Kurtulmuş, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani’nin son günlerde yaptığı silah yardımı açıklamalarını da eleştirdi.


Kurtulmuş, Barzani’nin bu açıklamayı niçin ve neden yaptığını bilmediğini ifade ederek, “En yakın, en sorunsuz ilişkilerini Türkiye ile kurdu. Bizim açımızdan bu açıklamayı yapmaması gerekirdi. Kendi çıkarlarına da hizmet etmez” diye konuştu.


Çözüm sürecinde gelinen noktayı da değerlendiren Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, açıklamalarında şunları kaydetti:


“Üç iradenin yan yana gelmesi çok önemli. Bunlar; siyasi irade, karşı tarafın silahları bırakma iradesi, halkın bu süreci benimsemesi. Çözüm sürecinin gerçekleşmesini istemeyen unsurlar olacağını tahmin ediyorduk. Bunlardan PKK içinde de var. Bir takım provokasyonlar bekliyorduk. Şimdi sürecin geriye yüzde 10’luk en zor kısmı kaldı. Silahsızlandırma ve dağdakilerin topluma kazandırılması. PKK açısından da ben çözüm sürecinin artık ve asla vazgeçilemeyecek duruma geldiğini düşünüyorum. Halk barışın tadını aldı. Geriye dönüş olmayacak, olmayacaktır. Suriye’nin bu şekilde devam etmesi çözüm sürecini tabii ki zorlaştırıyor. Türkiye demokratikleşme yolunda attığı adımları geri alamaz.”


Yeni güvenlik paketinden de bahseden Kurtulmuş, düzenlemenin amacının toplumsal olaylar çıkmadan önleye bilmek olduğunu belirterek, amacın demokratikleşmede geri adım olmadığını vurguladı.


Kurtulmuş, PKK’nın dağ kadrosu, İmralı ve HDP arasındaki durumu da değerlendirdi. Hepsinin psikolojisinin farklı olduğunu belirtti. Hepsinin ortak tutumunun 80-90’lara dönüşü istemedikleri ve istemeyecekleri kanaatinde olduğunu kaydeden Kurtulmuş, Türkiye’ye karşı silahla uzun süreli mücadeleye girmeyecekleri kanaatinde olduğunu ifade etti.


HDP’nin ‘sokağa çıkın’ açıklamalarını da sert bir dille eleştiren Kurtulmuş, HDP’nin yaptığı çağrının bir akıl tutulması olduğunu söyledi. HDP’ye çok büyük sorumluluk düştüğüne de dikkat çeken kurtulmuş, “Tehdit ve baskı altında siyaset olmaz. Artık kapımızda yangın var. Bu nedenle sokaklar sakinleşmeli. Hem güvenlik sağlanmalı hemde demokratikleşme artmalı” şeklinde konuştu.