Son dönemde artan devlet şiddetine karşı "Savaşa karşı söylenecek bir söz olmalı" şiarı ile hareket eden kadınlar, savaşın acı yüzünün pek hissedilmediği Kuşadası'nda yaşayan insanlara özellikle Kürdistan'daki savaş gerçekliğini anlatmak için kolları sıvadı. 

 

Komünü büyütme arayışındalar

"Her şey mahalleden başlar" şiarı ile hareket eden kadınlar, önce mahallelerinde bir farkındalık yarattı. Sözkonusu mahallerde, arkadaşlık ilişkilerini bir komüne çeviren kadınlar, komün toplantılarında bir dizi eylem kararı alarak, hazırladıkları bildiri ve görsellerle insanlara var olan savaş gerçekliğini ve barışı anlatmaya çalışıyorlar. 

Şu an iki mahallede komünleşen kadınlar, bu fikirlerini diğer mahallelere de yayarak Kuşadası'nı kapsayacak büyük bir komün oluşturma hedefindeler. 

 

Sorunlara yöneleceğiz

Komün üyelerinden Songül Kurnaz, kadınların birçok sorununun olduğunu ve oluşturdukları birliktelikle bu sorunlara yöneleceklerini söyledi. İlk olarak Türkiye'de şu an en şiddetli dönemini yaşayan savaşa dikkat çekmek istediklerini belirten Kurnaz, "Savaşı zenginler çıkarıyor. Yoksulları savaştırıyor, yoksullar ölüyor. Kadınların gözyaşlarının hepsi aynı renktedir. Kürdün de, Türkün de, Alevi'nin, Sünni'nin de. Artık analar ağlamasın istiyoruz" dedi. 

 

'Yaşanan acıdan kaynaklı biraya geldik'

Yaşanan savaşta insanların ölmesinden dolayı büyük acı duyduklarını dile getiren Şehriban Erdoğan ise mücadeleye mahallerinden başlama nedenlerini "Çünkü herkes kendi mahallesine bu savaşın gerçeklerini anlatırsa savaşın önüne geçebiliriz" sözleriyle anlattı.

"Bu ülkede gözümüzün önünde kirli bir savaş yürütülüyor ve biz buna sessiz kalamayız. Yani biz diyoruz ki, bu halklarımızı böldürtmeyeceğiz. Bu kirli savaşta da evlatlarımızı öldürtmeyeceğiz" şeklinde konuşan Erdoğan, komünü tüm ilçeye yaymayı hedeflediklerini söyledi. 

 

Her kesimden destek

Komüne destek veren 70 yaşındaki Vesile Gök de yaşından dolayı kadınlarla birlikte bildiri dağıtamasa da kadınların her eyleminde yanlarında saf tutarak onlara destek oluyor. 

"Biz özgürlük istiyoruz, barış istiyoruz, insanlarımız artık öldürülmesin istiyoruz" diye temennilerini dile getiren Gök, devletin 35 günlük bebeği bile öldürdüğüne dikkat çekerek "Allah ıslah etsin onları. Artık televizyonların karşısına geçmekten korkuyoruz. Ölüm haberlerini görmemek için bazen televizyon bile izlemiyoruz" dedi. 

 

  DİHA