Fatih’teki Oruç Baba Türbesi’nin bulunduğu park alanına, bir vakıf tarafından külliye inşa edilmek istendi. Mahalleli ise park için büyük bir mücadele başlattı. Fatih Belediyesi yetkilileri bu sabah olay yerine gelerek vatandaşlara kapatılan parkın kapılarını ve içindeki bir kulübeyi söktü. Vakıf yetkilileri yıkım üzerine, belediyeye ateş püskürdü. Mahalleli ise parkın açılmasını sevinçle karşıladı. Topkapı’da Vakıflar mülkiyetinde bulunan 2 bin 348 metrekarelik Oruç Baba Türbesi arazisi, 10 sene süreyle ’yeniden ihya, inşa ve restore edilmesi kaydıyla; dini, ilmi ve eğitim hizmetlerinde kullanılmak üzere’ 10 Temmuz 2013 tarihinde Geylani İlim Kültür ve Eğitim Vakfı’na tahsis edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı 4 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ise, 3 kat yüksekliğe kadar sosyo-kültürel tesis alanı temel kazısı için izin verdi. Geçtiğimiz haftalarda parkta inşaat yapılmasını istemeyen mahalleli ise vakıf yetkililerine tepki göstermiş, mahallede gerginlik yaşanmıştı. Dün öğle saatlerinde Geylani Vakfı yetkilileri ise parkta parke taşlarını sökerek, arkeologla birlikte kazı çalışması başlattı. Akşam saatlerinde ise Fatih Belediyesi görevlileri parke taşlarını yeniden döşedi. Yaşanan gerilimle birlikte sabah saatlerinde Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir parka gelerek, vakıf yetkilileri ile konuştu ve inşaatın gerçekleşmemesini istedi. Demir’in gitmesinin ardından parkın önüne iş makineleri geldi. Öğle saatlerinde iş makineleri Oruç Baba Türbesi’ndeki parka girdi. Vakıf görevlilerinin kullandığı kulübe iş makineleri tarafından yıkıldı. Kaptılan giriş kapılarının sökülmesinden sonra vatandaşlar parka girdi. Sandalyelerini ve bankları taşıyan mahalleli yapılan uygulamadan memnun olduklarını dile getirdi.

 FATİH BELEDİYE BAŞKANI MUSTAFA DEMİR’E ATEŞ PÜSKÜRDÜ

 Geylani Vakfı görevlisi Kuddusi Usta, sabah saatlerinde parka gelen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’e ateş püskürdü. Demir’i AK Parti’ye, camiaya ve Müslümanlara zararlı bir eşkıya olarak nitelendiren Usta, “Mustafa Demir, buraya sabahleyin geldi. Ben hukuk tanımam dedi, kapıyı kırıp girdi. Bizim her şeyimiz yasaldır. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ile birlikte kazı yapacaktık. Akşam saatlerinde belediye korsan bir şekilde kazıyı kapattı. Burada Ümmi Sinan Tekkesi vardı. Biz bu tekkeyi tekrar canlandıracaktık, ihya edecektik. Burada tasavvuf eğitimi verecektik.” dedi.

 ‘BELEDİYENİN ELİNDE RESMİ BELGE YOK’

Fatih Belediyesi’nin elinde mahkeme kararı ya da herhangi bir resmi belge bulunmadığını öne süren Usta, “Biz burayı Allah için, insanlara tasavvuf eğitimi vermek için açacaktık. Biz burada 2,5 milyon para harcayacaktık. Onu da alıp gitmiyoruz. On sene sonra kontratımız bittiğinde icabında bırakıp gidebileceğiz.” ifadelerini kullandı. 

‘PARK, MAHALLENİN TEK YEŞİL ALANI’

Oruç Baba Parkı’nın mahallelerindeki tek park olduğunu ifade eden Avukat Arman Yılmaz, “Mahallemizin tek yeşil alanı olan yerin tekkeye dönüştürülmesini istemiyoruz. Bu sebeple de dava açtık. Yürütmeyi durdurma istedik. Mahkeme Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden savunma bekliyor. Savunma neticesinde mahkeme karar verecek. Yürütmeyi durdurma kararı verilmeden kazı çalışması başladı.” diye konuştu. Belediye ekiplerinin parkın kapılarını açtığına dikkat çeken Avukat Yılmaz, “Buranın kapalı olması doğru değil. Yıkımın hukuksuz olduğunu düşünmüyorum. Burası halkın malı.” şeklinde konuştu.

Kaynak: CIHAN