Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, kredili mevduat hesabına (KMH) uygulanan faiz oranlarının yüksek olduğunu vurgulanarak, finansal istikrarın korunması ve parasal aktarım mekanizmasının daha da güçlendirilmesi amacıyla KMH faiz oranlarına üst sınır belirlendiği kaydedildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Ülkemizde parasal aktarım mekanizmasının genel olarak sağlıklı çalıştığı, bu sayede küresel gelişmelerin ve bankamızca uygulanmakta olan para politikasının faizlerin genel seviyesi üzerinde oldukça etkili olduğu gözlenmektedir. Ancak nitelik olarak kredi kartları ile benzerlik taşıyan ve bankacılık sistemimizdeki hacmi yakın zamanda artarak bakiyesi yaklaşık 10 milyar Türk lirası seviyesine ulaşan KMH'lara bankalarımızca uygulanan faiz oranlarının halen oldukça yüksek düzeylerde ve yatay bir seyir izlediği dikkat çekmektedir.

Bu doğrultuda, 2006/1 sayılı Bankamız Tebliği’nde bir değişiklik yapılarak, söz konusu hesaplarda uygulanacak akdi ve gecikme faiz oranlarının kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi ve gecikme faiz oranlarını geçemeyeceği şeklinde bir düzenleme yapılmıştır."

Açıklamada, söz konusu düzenlemenin, 27 Mayıs 2013 Pazartesi gününden itibaren yürürlüğe gireceği bildirildi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası'nın KMH'ya uygulanan faiz oranlarına TL'de aylık yüzde 2.22 olarak üst sınır getirmesinin çok çok önemli bir adım olduğunu belirterek, "Bu karar, sorunu tam olarak çözmese de piyasayı rahatlatacak" dedi.

Çağlayan, "Faizlerin düşmesine rağmen bankalar, 10 milyar liraya ulaşan kredili mevduat hesaplarına hala yuksek faiz uyguluyorlardı. Aylık yüzde 5'e yakın faiz uygulayan bankalar vardı. Benim 2 aydır dile getirdiklerimden biri de buydu. Kredili mevduat hesabı sadece tüketicilere ait değil, pek çok şirketin de bu tür hesabı var. Bu karar, sorunu tam olarak çözmese de önemli bir adım ve piyasayı rahatlatacak. Ancak ben hala ticari kredilerde ve masraflarda da atılacak adımları bekliyorum" diye konuştu.

Düzenlemenin ticari kesime de daha düşük maliyet getireceğini vurgulayan Çağlayan, "Ben aylardır 'Bankalar faiz düşüşü doğrultusunda uygulama yapsınlar. Sadece karlarını artıracaklarına avantajı vatandaşla ve şirketlerle paylaşsınlar' diyorum.. Onlar kendiliğinden yapmayınca Merkez Bankası yaptı. BDDK ve Merkez Bankamızca daha geniş kapsamlı çalişmalar yapılıyor ve çok yakında yeni avantajları da vatandaşımıza ve şirketlerimize sunacağız. Faizdeki düşüş adım adım vatandaşa yansıtılıyor, arkası gelecek" dedi.