HDP İzmir Milletvekili Adayı Ferzande Deniz, DAİŞ çetelerinin hiç bir dinle uzaktan ya da yakından alakasının olmadığını belirterek, bu çetelere destek veren AKP hükümetinin de en az onlar kadar insanlık düşmanı olduğunu söyledi. Deniz, Erdoğan’ın da, Muaviye gibi bir saray yaptırdığını hatırlatarak, her zulmün de kendi direnişçisini yaratacağını dile getirdi.

ANF’ye konuşan Deniz, ilkokulu bitirdikten sonra medrese eğitimi alarak imamlık yaptığını söyledi. Köy yakmalarla birlikte aile olarak olumsuz yönde çok etkilendiklerini belirten Deniz, “O günden sonra da zulme ve zalimliğe karşı legal siyaset alanın da mücadele vermeye başladım. Zorunlu göçle İzmir’e yerleştikten sonra, bir araya geldiğimiz imamlarla İzmir Din Adamları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğini kurduk, sistemin Kürtlere yaklaşımı dinde de tekçi bir yaklaşımdı, bu alanda ki mücadele boşluğunu da doldurmak gerekiyordu” diye konuştu.

‘İSLAM DA YERİ YOK’

Geçen hafta DAİŞ çetelerinin gerçekleştirdiği bombalı saldırıyı değerlendiren Deniz, Türkiye ve Kürdistan’da 35 yıllık bir savaşın devam ettiğini ve her iki tarafın da Müslüman olduğunu hatırlatarak şunları kaydetti: “Kuranı Kerim’in bir ayetinde ‘biz sizleri dişi ve erkek olarak yarattık’ der, bir birinizi tanıyasınız diye. Biz Kürtler olarak her halkı tanırken neden diğer halklar bizi tanımaz? Ankara’ya da o insanlar barış getirmek, dökülen kanın durmasını engellemek için gitmişlerdi. Bu yaklaşım İslam’da da çok önemli bir yer tutar. Aslın da bu savaşı durdurmak için bütün İslam aleminin seferber olması gerekir. Bu Kuran’ın emridir. Ankara’da yaşamını yitirenler de aslında Kuran’ın emrini yerine getirmek için oraya gittiler ve böyle bir vahşetle karşılaştılar. Bunun asla İslam da yeri yoktur.”

‘DAİŞ İNSANLIK DIŞI BİR ÇETEDİR’

DAİŞ çetelerinin, İslam adına savaştıkları algısının yaratmak istendiğine dikkat çeken Deniz, bu çetelerin lanetlendiğini, asla Kuran’da ve hiç bir dinde yerlerinin olmadığını belirtti. Allah’ın “bir mümin, bir mümini kasten öldürürse ilelebet cehennemim ateşinde yanacaktır” dediğini kaydeden Deniz, “Şimdi DAİŞ’in yaptığı bu saldırılar ve katliamlar hangi dine uyar, insanlıkla alakaları olmayanların İslam ile uzaktan yakından alakası yoktur. Bu çetelerden Kuran’da ‘Bazı insanlar vardır, iman etmiş gibi görünürler ama onlar asla iman etmemişlerdir. Onların kalbinde bir hastalık vardır, onlara büyük bir azap vardır’ denilir. Bunlara bakıldığında DAİŞ’in insanlık düşmanı bir çete olduğu anlaşılmaktadır” diye konuştu.

‘KATLİAMLARDAN AKP HÜKÜMETİ DE SORUMLUDUR’

AKP hükümetinin, Suriye’deki çetelere silah, tıbbi yaşam malzemesi, gıda ve maddi destek sağladığını hatırlatan Deniz şunları kaydetti: “Ayetlerde de derki; zalimlere kalbinizle bile mail etmeyiniz, ederseniz sizin de onlardan bir farkınız kalmaz. Ama iktidar ne yapıyor, onlara mail etmeyi geçtik yardım ediyor. Bunun hiç bir açıklaması olamaz. Tayip Erdoğan, miting meydanların da Kürtçe Kuran sallamayı biliyor. Ama içerisin de yazılı olanları da uygulamak işine gelmiyor. O yüzden DAİŞ’in katliamlarından AKP hükümeti de sorumludur. Ortadoğu’da insanlığın başına bela olmuş bu çetelere, AKP hükümeti yardım ettiği için; hem zalimdir, hem de lanetlidirler.”

‘FİRAVUNA BAK SONUNU GÖR’

Tayip Erdoğan’ın seçim meydanların da Kürtçe Kuran bastırıp, sallamasına değinen Deniz, bu yaklaşımı da çirkeflik ve acizlik olarak değerlendirdi. AKP Hükümeti’nin İslam ile hiç bir alakasının olmadığına dikkat çeken Deniz, “Tayip Erdoğan olsa olsa Muaviye olur. Çünkü ona da yeşil bir saray yapmışlardı, o da oradan halka zulüm ediyordu. Tabi zulümüm olduğu her yerde direnişlerde yaşanmıştır. Erdoğan firavunlara baksın sonunu görsün. Her zulüm kendi direnişini yaratmakla mükelleftir. Muaviye, Hz Ali’yle savaşırken Kuran sayfalarını mızrak ucuna geçirmesiyle, miting meydanlarında Kuran sallamak aynı durumdur. Her iki diktatörde Kuran’ı kendi saray yaşantısının devamı ve iktidarı için kullanmıştır. İslam zulme karşı direnmeyi emreder. Kimse zulüm karşısında susmamalıdır. AKP zulmü de kendi direnişçilerin yaratmıştır, bizde bu direniş içinde yer almalıyız” dedi. İZMİR / ANF - ÖZGÜR AYDIN