BDP'de yerel seçimlere Halkların Demokratik Partisi (HDP) çatısı altında girilip girilmemesi tartışılıyor. Bu konuda BDP'de üç eğilim öne çıktı. Bunlardan ilki bütün illerde HDP ile seçimlere girilmesi oldu. Ancak parti içinde buna muhalefet eden ciddi bir kesim, metropollerde HDP ile Güneydoğu'da ise BDP ile seçimlere girilmesini önerdi. Partinin yükselişte olduğunu savunan bir kesim ise Abdullah Öcalan'ın önerisiyle oluşturulan HDP yerine sadece BDP ile seçime girilmesini savunuyor. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ise partide tartışmalar devam ederken, doğuda BDP, batıda HDP ile seçime girme yönünde önceden alınmış karar bulunduğunu söyledi.
 
Abdullah Öcalan'ın çağrısı ile Türkiye solunu da kapsayacak bir çatı partisi girişimi olarak kurulan Halkların Demokratik Kongresi (HDK), bir süre önce partileşerek HDP adını almıştı. HDP'nin kurulması ile BDP milletvekillerinin bu partiye geçeceği gündeme gelmişti.
 
HDP sıkıntısı
 
Yerel seçim öncesi BDP'de HDP sıkıntısı yaşanıyor. Son yapılan MYK toplantısında da seçimlere HDP çatısı altında girilmesi tartışıldı. BDP'nin sol kanadı içinde yer alan Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder, BDP desteği ile seçilen Levent Tüzel, yerel seçimlere HDP adı altında girilmesini istiyor.
 
Bazı milletvekilleri ise sadece metropollerde HDP adı ile seçimlere girilmesini savunuyor. Partinin sol kanadını temsil eden milletvekilleri, "Eğer seçimlere HDP ile girmeyeceksek, biz bu partiyi niye kurduk. Çözüm sürecinde Türkiye solu ve Alevileri de arkamıza alabilmemiz için en azındanbüyükşehirlerde HDP ile seçimlere girmemiz gerekiyor" dedi.
 
Seçimlere BDP ile girilmesini savunanlar ise HDP'nin Kürt seçmen tarafından tanınmadığını, bunun oy kaybına neden olabileceğini savunuyor. BDP'nin yerel yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Demir Çelik, partide yaşanan tartışmaları Milliyet'e şöyle değerlendirdi:
 
Tartışma sürüyor
 
"Parti Meclisi ve MYK toplantısında, 'nasıl bir seçim stratejisi, doğru yöntem nedir, stratejiye uygun başarıyı sağlamak için hangi araçlarla seçime girilmesini tartışıyoruz. Bu
Bu anlamda önemli araçlardan biri BDP'dir. 2014 seçimlerini BDP mi HDP mi üzerinden katılım sağlanması konusnda tartışma yaşanıyor. Net bir sonuca varana kadar tartışma sürecek. Son karar önümüzdeki günlerde MYK ve Parti Meclisi toplantılarında verilecek."
 
Çelik, tartışma konusu olan üç eğilim ve Sırrı Süreyya Önder'in İstanbul'dan adaylığı ile ilgili şunları söyledi:
"Eğilimden biri Güneydoğu'da BDP ile seçime girmek. Türkiye'nin geri kalan kısımında HDP bileşenleri ve HDP üzerinden girmek. Partide ağırlıklı olarak düşünce bu yönde. İkinci görüş, Türkiye genelinde HDP ile seçime katılmak. Üçüncü seçenek ise tüm Türkiye'de BDP ile seçime girmek. Bunlar enine boyuna tartışılacak. Hem bileşenlerimiz ve örgüt yapılarımızdan hem de parti organları ile tartışıp önümüzdeki ramazan bayramı sonrası kararlaşma olacak.
 
"Önder'in durumu konuşulmadı"
 
Toplantılarda adaylıklar konusunda henüz tartışma olmadı. Sırrı Süreyya Önder'in İstanbul'dan aday olacağı konusunu kendisi açıklamadı, ona yakıştırdılar. Önce MYK ve Parti Meclisi'nde tartışılacak, daha sonra Sırrı arkadaşın takdiridir. Herkesin aday olma hakkı var. Bu çerçevede Önder'in de aday olma hakkı var. Henüz kesinleşmiş tartışılmış, kararlaştırılmış bir durum yok."
 
Güneydoğu'da seçime BDP ile gidilecek
 
Yerel seçimlere BDP mi HDP adıyla mı seçimlere girilmesini DİHA'ya değerlendiren BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da seçimlere yönelik 25 kişiden oluşan Örgütlenme ve Aday Tespit Etme Komisyonu kurduklarını söyledi. Demirtaş, şöyle konuştu:
 
"Yerel yönetimler sadece BDP'yi ilgilendiren bir durum değildir. Bütün bu bileşenler ortaklaşırsa ben iyi bir sonuç çıkacağını düşünüyorum. Şu ana kadar komisyonlarımız 7 ayrı kentte ve o kentlerin ilçelerinde fizibilite çalışmaları yaptılar. Raporlar hazırladılar. Bu raporların komisyonlara sunumları yapıldı. Gayri resmi olarak, ön hazırlık çalışmaları şu anda büyük bir hızla devam ediyor. Bizim doğuda BDP ile girme şeklinde bir kararımız var. Ama batı metropollerinde HDP ile mi yoksa BDP ile mi girelim tartışması henüz netleşmiş değil. Orada da değişik fikir ve öneriler var. Bütün bu önerileri biz ilgili bileşenlerle HDP, BDP yönetimi ve DTK ile tartışıyoruz. Bunlar da önümüzdeki günlerde bir hafta 10 gün içerisinde netliğe kavuşur."