Uruguay eski Devlet Başkanı Jose Mujica, Eskişehir'de Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen söyleşiye katıldı. Moderatörlüğünü Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Nezih Orhon'un yaptığı söyleşiyi aralarında Eskişehir Merkez Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un da bulunduğu çok sayıda kişi izledi. Söyleşi öncesinde fotoğraf çektirmek amacıyla yanına getirilen çocukları seven Jose Mujica, yaptığı konuşmada Türk halkının misafirperverliği için müteşekkir olduğunu söyledi.

'DÜNYAYA ACI ÇEKMEK İÇİN GELMEDİNİZ'

Türkiye'de genç nüfusun fazla olduğunu ifade eden Jose Mujica hayat için işe yaracak bir şeyler söylemek istediğini belirterek şöyle devam etti: "Yaşıyoruz. Herkes için, her bir insan için yaşamaktan daha büyük bir mucize yok. Ve bunu unutuyoruz. Hayat bir mucizedir. Buna da sahip çıkmak gerekir. Eğer bir mucize ise o zaman en önemli değerlerden biridir. Dünyaya sadece acı çekmek için gelmediniz, çalışmak için de değil, tüketmek için de değil. Mutlu olmak için geldiniz. Yaşam akıp gidiyor. Evler otomobiller alırsınız. Süpermarketlere gidersiniz ama hayatı, yılları satın alamazsınız. Bir şey satın aldığınızda fark etmediğiniz şey, aslında zamanla bunu ödediğinizdir. Harcadığınız zaman hayatınızdır. Hayatınızın zamanıdır. Bu malı satın almak için. Bu nedenle diğerlerine önyargılı olmadan yaşamak için özgürsünüz. Dilediğinizi yapmakta özgürsünüz ama diğerlerine karşı önyargılı olmadan.

ÖZGÜRLÜĞÜN ANAHTARI

Jose Mujica, hayatın sadece çalışmak olmadığını vurguladı. Zamana da ihtiyaç olduğunu belirten Mujica, "Yaşamak için çalışmak gerek. Çünkü eğer çalışmazsanız bir başkasının çalıştığıyla yaşarsınız. Ama hayat sadece çalışmak değildir. Zaman da lazımdır. Özgür olmak için zaman gerekir. Onu harcamak için de. İstediğiniz biçimde sizi motive ettiği biçimde, hepsini satın almak içinse çok karışık zor bir yaşamınız olur. Ve hiçbir zaman zamanınız olmaz. Çocuklarınız için, zamanınız olmaz arkadaşlarınız için zamanınız olmaz, aşk için zamanınız olmaz. Bu nedenle kafanızda ilk olarak özgürlük için, özgürlüğün anahtarı kafanızdadır ve hiçbir diktatörlük bunu sizden alamaz" diye konuştu.

'DAHA İYİ BİR DÜNYA İÇİN'

Toplumun daha iyi bir yerlere gelmesi için için savaşmak gerektiğini ifade eden Jose Mujica, şöyle konuştu: "Hayat çok güzeldir. Ve hayatımızı daha da iyileştirmeliyiz, güzelleştirmeliyiz. Etrafımızdaki yaşamı da iyileştirmeliyiz. Erkekler ve kadınlar olarak topluma ihtiyacımız var. Tek başına yaşamaz insan. Bu nedenle savaşmak gerekir. Toplumun daha iyi bir yere gelmesi için, iyileşmesi için savaşmak gerekir. Daha iyi olanlardan şikayet etmek ya da onlara itiraz etmek en kolayıdır. Kendimizle savaşmak gerekir. Daha iyi olmak için. Her birimiz daha iyi olabilmek için kendimizle mücadele etmeliyiz. Daha iyi bir dünya için önce bizim iyi olmamız gerekiyor. Egoistliğe karşı savaşmamız gerekir. Kendi yaşamımız için savaşmamız gerekir."

Eyüp KELEBEK - DHA