Paris’te 20 bin Türkiyeli, Kürdistanlı ve Fransız Fransa Demokratik Kürt Konseyi, Fransız Komünist Parti, Fransa Kürdistan Dayanışma Derneği, Kürt Kadın Hareketi, ACTİT, ESP, FUAF, ATİK, FEDA, Pazarcık Elbistan Halk Evi, SYKP, DİDF, Alınteri, Kızılbayrak, SKB, ADHK-Paris, Odak, Bloc Rouge ve daha birçok kurumun çağrısı ile Republique Meydanı’nda Ankara katliamını protesto etmek için bir araya geldi. Binlerin sloganları, "Hepimiz HDP'yiz", "Katil Erdoğan, DAİŞ terörist, AKP işbirlikçi" oldu.

Türkiyeli ve Kürdistanlılar kurumların çağrısıyla Rebuplique Meydanı'nda saat 13.00'den itibaren toplanan Kürt, Fransız, Türk ve diğer halklardan barış ve demokrasi savunucusu “No pasaran”, “Katil AKP” sloganlarıyla eyleme başladı. Alanı dolduran binlerce insan eylemin hareket saatinden önce ellerinde katliamı protesto eden döviz ve flamalar taşıyordu. Fransız Komünist Parti, NPA, Solidaires, Sol Parti, Ensemble, MRAP, Yeşiller, Barış Hareketi, Af Örgütü, İnsan Hakları Derneği, Öğrenci Kolektifi, LGBT ve daha birçok Fransız sol parti ve oluşum temsilcisi alanda kitleleriyle birlikte yerlerini almıştı. Kitle Rebublique Meydanı'nda sloganlarla beklerken eyleme saygı duruşuyla start verildi.

Saygı duruşunun ardından Fransız Komünist Parti Genel Sekreteri Pierre Laurent kitleye seslendi. Türkiyeli, Kürt ve demokrasi güçlerine başsağlığı dileyerek sözlerine başlayan Laurent, katliamın AKP ve Erdoğan siyasetinin ürünü olduğunu vurguladı. Laurent, aylardır Amed, Suruç, Cizre ve daha birçok yerde yaşanan katliamların failini bulmayan devlet sorumluluğunu bilmelidir derken Avrupa ve Fransa'daki iktidarların Erdoğan'dan desteğini çekmesi gerektiğinin altını çizdi. Laurent özellikle konuşmasında Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Suruç sonrası Erdoğan'a "başsağlığı" dilemesinin anlamsızlığını vurguladı. "Taziye sahibi demokrasi güçleri ve Kürtler iken tutup tüm bu saldırıları provoke eden Erdoğan'a başsağlığı dilemekten vazgeçin" diyen Laurent, dün olduğu gibi bugünde HDP, Kürt halkı ve Türkiyeli demokrasi güçlerinin yanında olacaklarını vurguladı.

Pierre Laurent'ın konuşmasının ardından yürüyüş kolunun en önünde kurum temsilcileriyle yürüyüş start aldı. "Katil Erdoğan", "Hepimiz HDP'yiz", Hepimiz PKK'yiz", "Kürt sorununa politik çözüm", "Kahrolsun Faşist Türk devleti", "Erdoğan'ı sandığa gömeceğiz" sloganları eşliğinde binler Chatelet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Yol güzergahı boyunca HDP Fransa, CDK-F, Kürt Kadın Hareketi, MLKP, SKB, ODAK, DİDF, Komünist Parti, Partizan ve daha birçok hareket adına eylem aracından kısa konuşmalar yapılarak katliam lanetlendi.

CDK-F ve Kürt Kadın Hareketi adına konuşan Cemile Renkliçay, AKP'nin katlı yüzünün bilançosu konusunda bilgeler vererek konuşmasına başladı. Suruç, Amed, Cizre, Nusaybin ve Ankara'da yüzlerce insanın katledildiğini hatırlatan Renkliçay, Erdoğan faşizmine karşı Fransız hükümetini de göreve çağırdı. Erdoğan'dan desteğin çekilmesi gerektiğinin altını çizen Renkliçay, demokrasi güçlerinin bugün HDP'nin yanında olması gerektiğini vurguladı.

Yeşiller, Fransa Kürdistan Dayanışma Derneği, Ensemble, SOS Rasisme, MRAP, Barış Hareketi ve daha birçok sol parti temsilcisi tarafından yapılan konuşmanın odağında Erdoğan ve AKP siyasetinin karanlık yüzü vardı. Demokrasi ve barışın sesinin HDP'nin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan konuşmacılar, Ortadoğu'da insanlığın değerlerini koruyan PKK'nin derhal terör örgütleri listesinden çekilmesi gerektiğini vurguladı.
Yürüyüş aracından konuşmalar yapılırken yürüyüş kortejlerinden "Biji Serok Apo", "Hepimiz PKK'yiz", "Yaşasın halkların kardeşliği" "barış hemen şimdi" sloganları susmadı.

Yürüyüş kolu Chatelet Meydanı'da ulaştığında burada ilk olarak HDP Avrupa temsilcisi Faruk Doru seslendi. Yaşanan saldırı ve katliamın ne ilk ne de son olacağını belirten Doru, AKP ve Erdoğan faşizmine karşı halkın 1 Kasım için iradesini ortaya koyması gerektiğini vurguladı. Saldırıların hedefinde olan HDP'nin demokrasi ve barış değerlerinden taviz vermeden yürüyeceğini vurgulayan Doru, "Avrupa'dan tavrımızı sandıkta gösterelim" dedi.

Ardından FEDA, FUAF, Fransa Kürdistan Dayanışma Derneği ve daha birçok kurum temsilcisi eylem alanında AKP ve Erdoğan Faşizmine yanıt veren konuşmalar gerçekleştirdi. Her bir konuşmacı katliamda yaşamını yitirenlerin aile ve büyük ailesi olan demokrasi ve barış güçlerine başsağlığı dilerken, barış ve özgürlüğün katliamlarla yolunun kesilemeyeceğini vurguladı.

Eylem 17.00'de alkış ve katliamı lanetleyen sloganlarla son buldu. PARİS - ANF