Kuzey Irak'taki Peşmerge güçleri, Sincar kenti ve bölgeyi Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) elinden almak için geniş çaplı bir saldırı başlattı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) Güvenlik Konseyi, "Sincar'a Özgürlük Operasyonu" adını verdikleri saldırıya 7 bin 500 Peşmerge'nin katıldığını açıkladı.

KBY Güvenlik Konseyi'nin açıklamasında, operasyon süresince koalisyon uçaklarının da kendilerine destek vereceği belirtildi.

Açıklamaya göre, operasyona katılan 7 bin 500 Peşmerge'den oluşan güçler, Sincar Dağı ve eteklerindeki Sincar kentine üç koldan ilerliyor. IŞİD için önemli bir lojistik merkezi olan Sincar'ın alınmasından sonra bir güvenlik bölgesi oluşturulacağı belirtilen açıklamada, topçu ateşinin kent ve çevresindeki yerleşim yerlerinin gözetilerek sürdürüldüğü de vurgulandı.

IŞİD, Peşmerge’ye karşı ağır silahlarla yürüttüğü saldırı sonrasında 4 Ağustos 2014 tarihinde Sincar kenti ve çevresini ele geçirmiş, Sincar Dağı'na kaçan yaklaşık 5 bin Ezidi erkeği öldürmüş, yüzlerce kadını da esir almıştı. (Erbil/DHA)