Türkiye içinden çekilen PKK güçleri, Suriye'ye geçmeyecek. KCK yetkilileri, Irak'taki PKK alanına çekilecek güçlerin Suriye coğrafyasına uyum sağlayamayacağını belirterek "Belirlediğimiz üs alanlarında kalacağız" ifadesi kullanılıyor. Kandil yönetimi, Irak'taki kamplara çekilecek grupların sınıra varmasının 1 haftayı bulacağını açıklamıştı. Çukurca ile Şemdinli arasında bulunan Kavşak, Çarçela ve Kazan Vadisi'ndeki Cevizli bölgelerinden Irak topraklarına giren PKK'lı gruplar, Tırvaniş, Çemço ve Zive güzergâhından ilerleyerek PKK'nın Irak'taki Amadiya bölgesindeki eğitim kampları Avaşin ve Hakurk bölgesine konuşlandı. Grupların 'Medya Savunma Alanları' denilen bölgeye 2 gün içinde geçeceği öğrenildi.

HERONLAR HAVADA

Sürecin nihai olarak silahsızlanmaya gideceğini söyleyen Erbil ve Kandil'deki çevreler "Silahları devre dışı bırakacak iradeye sahibiz" diye konuşuyor. PKK'lıların çekilme sırasındaki hareketliliği Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından da izleniyor. "Heron" adlı insansız hava araçlarının Hakkâri'nin Çukurca ilçesi sınırından PKK'lıların geçişi sırasında görüntü aldığı belirtildi. Türk istihbarat birimleri de çekilmeyi izliyor.

'ÇEKİLMEDE SORUN YOK'

PKK yöneticisi Murat Karayılan örgüte yakın bir internet sitesine yaptığı açıklamada çekilmeye ilişkin "Şimdi henüz başlangıcındayız. 2-3 gün geçti. Bize yansıyan fiilen engelleyici, herhangi bir durum söz konusu olmamıştır" dedi. Karayılan, teröristlerin çekilmesini fırsat bilip karakol, baraj gibi tesislerin yapılmasını da eleştirdi. Sürecin doğru işleyip tamamlanmasının ardından silahzılanmanın gerçekleşebileceğini kaydeden Karayılan, Meclis'te kurulan Çözüm Süreci Komisyonu'na destek verdi. Toplumsal uzlaşma için Adalet ve Hakikat Komisyonu'na ihtiyaç olduğunu ifade eden Karayılan, CHP ile ilgili olarak ise şöyle yorumladı: "CHP sürece dahil olmalı, günahıyla sevabıyla bu helalleşme sürecinde bulunmalı. CHP giderek Kürt toplumunu karşısına alan çizgiyi izliyor."