Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, “Türkiye’de patlamış mısır durumu var ve nereden ne çıkacağını hakikaten bilemiyorsunuz. Bir sabah kalktığınızda Türkiye’nin her yerinde yeni inşaatlar başlıyor.” dedi.
TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından organize edilen “Türkiye Mimarlığını Sorguluyor” başlıklı sempozyum, 3’üncü oturum ve forum toplantılarıyla tamamlandı. Almira Otel’de düzenlenen sempozyumun 3’üncü oturumunda ‘Ne Yapmalı?’ başlığında “Türkiye’de İmar Nasıl Düzelir, Her Diploma Sahibi Mimar; Her Bina, Mimarlık Ürünü Mü ve Türkiye’de Mimarlık Yarışmaları” konuları ele alındı.
Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, hızlı kentleşmede ısrar edildiğinin altını çizdi. Son yıllarda Türkiye’nin, İstanbul ve diğer kentler diye ikiye ayrılan bir yapılaşma içinde olduğunu belirten Güzer, şöyle konuştu: “İnşaata dayalı bir ekonomi modeline gidiliyor. Üretimin büyük ölçüde inşaat tarafından tanımlanması ve desteklenmesi sonuçta dünyanın hiçbir yerinde görülmeyecek bir inşaat etkinliği ortaya çıkıyor. Geçerli bir sebeple ortaya çıkan dönüşüm meselesinde uygulamada ciddi sorunlarla karşılaşıyoruz. Bunların başında plansız ve noktasal imar hareketleri geliyor. Türkiye’de patlamış mısır durumu var ve nereden ne çıkacağını hakikaten bilemiyorsunuz. Bir sabah kalktığınızda Türkiye’nin her yerinde yeni inşaatlar başlıyor. Bir planlama anlayışının çok boyutlu, disiplinli ve girift olarak işlevselleştirilmesi, şeffaf ve katılımcı olması da çözüm açısından önemlidir.”
Yardımcı Doç. Dr. Murat Uluğ ise Zorlu Center, Çamlıca Camii, Nevzat Sayın’ın Malatya’daki Camii, Halide Edip Adıvar Külliyesi ve Türkan Saylan Kültür Merkezi yapıları hakkındaki görüşlerine yer verdi. Mimarlık alanında olumsuz örnekler arasında gösterilen Zorlu Center için yeterli kritiklerin yapıldığını belirten Uluğ, Zorlu Center projesini kast ederek “Böyle bir işi kabul etmeyecek bir ofis var mıdır?” sorusunu yöneltti ve herkesin kabul edeceğini vurguladı.

Kaynak: CIHAN