KDP’nin Şengal’in savunmasından sorumlu olmasına rağmen Êzîdî halkını, DAİŞ çetesine karşı korumadığını; DAİŞ’in kılıcının önüne attığını hatırlatan Kartal şunları söyledi: “Şengal’deki Êzîdî halkımızını imdadına HPG ve YPG/YPJ yetişti, sonra YBŞ oluşturuldu. DAİŞ’in bölgede daha fazla yayılmasına karşı önlem aldı. Şengal’in korunmasıyla eşzamanlı olarak Rojava hattı da korundu. Böylece DAİŞ’in durduruldu.”

Şengal’de Êzîdî inancına mensup halkın kendi öz yönetimini, savunma güçlerini oluşturarak, özerk yönetimlerini açığa çıkardığını anımsatan Kartal, Şengal’in aynı zamanda Kürt siyasetinde önemli bir ayrışmanın ve yol ayrımının başlangıcı da olduğunu vurguladı.

KDP olumsuz rol oynadı

Kartal, “KDP, Güney Kürdistan’da, Şengal’de, Rojava’da Kürt halkını ortak çıkarılarına karşı olumsuz, karşı tarafı destekleyen, Kürt mücadelesini engellemeyi, baltalamayı hedefleyen politikalarıyla çok olumsuz bir rol oynadı. Şu anda Şengal’de Êzîdî güçleri, Halk Savunma Güçleri ve Kadın Savunma Güçleri, önemli bir aşamayı ortaya çıkarmış durumda. AKP ve KDP’nin hem DAİŞ ile ilişkilerde, hem de Rojava ile ilgili ilişkilerde paralel/ortak tutum içerisinde olduklarını görüyoruz. AKP, başından beri Rojava’ya karşı düşmanca bir tutum içindeydi. Gelinen aşamada ise AKP hükümeti, PYD ve YPG/YPJ’ye yönelik sürekli açıktan tehdit savuran bir konuma geldi artık. Aynı şekilde KDP de bu politikalara paralel, Rojava Devrimi’ne karşı başından beri olumsuz bir tutum içindeydi. Kürtler, bu tutumun aşılmasını istedi. Hatta, uluslararası bazı güçler de bunun aşılması noktasında girişimlerde bulundu” şeklinde konuştu.

Kartal buna rağmen KDP’nin Rojava’da kendi modelini oluşturma, kendi siyasi tarzını, kendi askeri gücünü konumlandırma temelindeki taleplerinde ısrar ettiğini vurguladı. Kartal, “Şu anda da yine zaman zaman sınırları kapatma, sorun yaratma politikaları sürüyor. Bir kriz şu anda da var” dedi.

‘Bölgenin boşaltılmasını istiyor’

KDP ile Rojava arasında sorunun, bir çatışmaya dönüşmeden, Kürt halkının ortak çıkarıları çerçevesinde bir çözüme kavuşmasını istediklerini belirten Kartal, şöyle devam etti: “KDP tek taraflı, çıkarcı politikalarından vazgeçmelidir. Rojava halkının toplumsal, siyasal iradesine saygı göstermelidir. Şengal’de de HPG, YBŞ, Şengal Savunma Güçleri başından itibaren, KDP ile birlikte Şengal’in savunması ve özgürleştirilmesi için ortak hareket noktasında ısrarcı oldu. Ama KDP bunu kabul etmiyor, çünkü doğrudan HPG ve bütün Şengal’in savunmasında bugüne kadar yer alan güçlerin bölgeyi boşaltmasını istiyor. Bu ise kabul edilemez. Şengal’i, DAİŞ’in kılıcının önüne atan, Şengal Katliamı’nın sorumlusu olan siyasi irade ve ona bağlı pêşmergenin bundan sonra da o bölge halkını koruyacağına hiç kimse güvenemez. Başta Şengal halkı güvenmez. Şengal halkı kendi güvenliliğini, öz savunmasını esas almaktadır. Doğru olan da budur.”

Kartal, kamuoyunun beklentisinin KDP’nin yanlış politikalardan vazgeçmesi yönünde olduğunu dile getirdi.

 DÎLAN BİÇER/Yeni Özgür Politika