Almanya’nın Köln kentinde, Kürtler ve dostlarının eylem mekanlarından birisi olan tarihi Dom Kilisesi önünde bir araya gelen sanatçılar enstrümanları ile sanatlarını icra etti. HDP’ye destek veren sanatçılar, sokakta sahne aldıkları müzikleriyle Türk devletinin Cizre, Silopi, Silvan, Amed, Varto, Şırnak, Beytüşşebap’ta Kürt halkının şehitlikleri de dahil her türlü değerlerine saldırısını ve sivil katliamını protesto etti. 

Sanatçılar, 15 Ekim ve 29 Ekim tarihlerinde aynı çalışmalarını aynı mekanda sürdürecek. 

Periyodik olarak yapılan eyleme Cewad Mervanî, Hozan Cömerd, Sosin, Serdar Azad, Welat, Merdan, Xakî Bingöl, Amed, Memo Yapıştıran, Hüseyin Çiftçi, Tülay, Peywan Arjin gibi sanatçılar katılıyor. 

HDP’ye destek, AKP’ye protesto amaçlı eylemde yer alan sanatçılarla eylemlerini görüştük. 

 

HDP rönesansı temsil ediyor

Welat:“Sanatçılar olarak, bugün halkımıza uygulanan saldırılara karşı biz de alanlardayız. Ayrıca alanlarda HDP ile beraber olduğumuzu sanatımızla gösteriyoruz. HDP’nin başarısı bizim başarımızdır. Nasıl ki, 7 Haziran’a seferberlik ruhu ile yaklaştık, şimdi de aynı kararlılıkla yaklaşıyoruz. Halkımızın da daha çok kararlı bir duruş ortaya koyması gerekiyor.”

Hozan Cömerd: “HDP bizim için, 2 bin yıldır Kürdistan ve Ortadoğu topraklarında bugüne kadar gelip geçmiş insanlığın temsiliyetidir. Bugün Hristiyanları, Müslümanları, Alevileri  Ortadoğu tarihini ve düşüncesini temsil ediyor. 

Biz de bu seçimlerde sanat cephesi olarak seferberlik ilan etmişiz. Bugün Kürt, Alevi, Êzîdî, Türkmen, Ermeni ve emekçiler tekçi bir zihniyeti dayatan bir devlete karşı, HDP çatısı altında mücadele ediyor. HDP, Türkiye’de bir rönesansı temsil ediyor.”

Merdan (aranjör):“Tabii ki seçimlerde HDP’ye destek veriyoruz. Bugün onun için sokaklardayız. 1 ay sonra seçim olacak. Savaş devam ediyor. Düşmanın yapmak istediği aynı zamanda bir kültür katliamıdır. İnsanların ölmesi, yerlerinden göç ettirilmesi aynı zamanda Kürt kültürünü geri bırakmak içindir. Mezopotamya da asimile olmayan tek kültür olan Kürt kültürünü yok etmeye çalışıyorlar. Biz sanatçılar bugün salonlarda değil dışarda Avrupa’nın göbeğinde bu kültürümüzü devam ettiriyoruz.” 

Sosin:“Sürekli olarak bu tür eylemler yapıyoruz. 7 Haziran’da elde edilen başarıyı kabul etmeyen bu zihniyete karşı mücadele ediyoruz. HDP’nin başarısı sadece Kürtlerin değil, aynı zamanda Türkiye’de diğer halkların da başarısıdır. HDP’nin başarısı sadece Kürtleri değil Asuri, Ermeniler olmak üzere demokratik bir yaşamdan yana olanların başarısı olacaktır. Bizler de bugün üstümüze düşen tüm sorumluluklar ile bu sürece yaklaşıyoruz.”

Memo Yapıştıran (müzisyen):“Bugün Türkiye ve Kürdistan’da vahşete karşı, kimliğimizi kültürümüzü yaşatabilmek, özgür yarınları kurabilmek adına, yeni yaşam adına HDP’nin başarısı elbette önemli. Sadece Kürtler değil, özgürce demokratik bir yaşamdan yana olan herkes için HDP olmalı.”

Hüseyin Çiftçi (müzisyen, aranjör): “HDP bizim için çözümdür. Yıllardır ortaya çıkan seçim sonuçlarına gözönüne getirdiğimizde bir Alevi, bir Kürt olarak tek çaremiz ve yolumuz HDP’dir, HDP’nin etrafında buluşmaktır. Başka da bir imkan yok. Daha çok çalışmamız gerekiyor. Herkesi bu işe katabilmemiz gerekiyor.”

 

Sıradan bir seçim değil 

Cewad Mervanî: “Biz de bu halkın bir parçasıyız. Bugün en büyük asimilasyonu kültürümüz üzerinde yaptılar ve yapıyorlar. Bugün bir kültürün tahrip edilmesi, bir halkın yok edilmesiyle eş değerdir. Birincisi yok edilmek istenen kültürümüzü kurtarmak, Kürt kültürünü korumaktır. Yaşanan bu katliamın önüne geçmektir. 1 Kasım’da yapılacak olan seçim sıradan bir seçim değildir. Kürtler artık eski Kürt değil. Kimse özgürlüğüne kavuşmak isteyen Kürt’ün önünü alacak bir durumda değil. Özgürlük çok yakındır.”

Peywan Arjîn:”Böylesi bir etkinliği yapmaktaki amacımı, burada yaşayan insanların, Almanların diğer halkların Kürdistan’da ve Türkiye’de yaşanan vahşete dikkatlerini çekmektir. Bugün AKP eliyle, Saray’daki Erdoğan eliyle Kürdistan’da yapılan katliamlar ile HDP’nin yükselişinin önünü kesmek istiyorlar. Katliamlar ile Kürtleri bastırmak ve yok etmek, HDP’yi de baraj altında bırakmak istiyorlar. Bu da Kürt halkının kabul edilmeyişinin bir göstergesidir. Bugün onlar da çok iyi biliyor ki, HDP sadece Kürtleri değil Türkiye halklarını temsil ediyor. Biz de sanatçılar olarak partimiz ile birlikteyiz.” 

 



YENİ ÖZGÜR POLİTİKA