Erdoğan'ın daha da artacağı mesajını verdiği "taşımalı oy sistemi"ne seçmenler öfkeli. Silvan, Cizre, Hakkari ardından Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı 7 mahalle ve Başverimli (Tilqebîn) beldesi ile Batman'ın 12 mahallesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla sandık kurulmayacak. Mahallelerin AKP'ye oy çıkmayan mahalleler olması dikkat çekerken, Silopi ve Batman halkı nerede olursa olsun oylarının peşinden gideceklerini belirtiyor.

59 bin 383 seçmeni bulunan 184 sandığın kurulduğu Silopi'de, 74 sandıkta oy kullanan 26 bin 31 seçmen taşınacak. Bu da seçmenlerin yarısının taşınacağı anlamına geliyor.

7 Haziran seçimlerinde HDP'nin yüzde 89 bin 38 oy aldığı ilçede yurttaşlar, oy kullanma yerlerinin değiştirilmesine tepki gösterdi.


Ne olursa olsun

Başak Mahallesi'nde oturan ve sandık taşıma sistemi nedeniyle 1 Kasım'da Yeşiltepe Mahallesi'nde oy kullanacağını öğrenen Emine Demir, ne olursa olsun gidip oylarını kullanacaklarının altını çizdi. Demir, "Erdoğan şunu iyi bilsin ki sandıkları Saray'a taşısanız, gider orada oyumuzu kullanırız" dedi.

Oy kullandığı sandığın Nuh Mahallesi'nden Dicle Mahallesi'ne taşındığını belirten Hasan Sonluğ, şartlar ne olursa olsun gidip oylarını kullanacaklarını söyledi. Halka çağrıda bulunan Sonluğ, "Sandıklar valiliğe, emniyete, hatta Meclis'e bile taşınsa gider oyumuzu kullanacağız. Ne olursa olsun herkesin gidip oylarını kullanmaları, oylarına sahip çıkmaları gerekir" diye konuştu.

Cudi Mahallesi'nde oturan Şirin Tayboğa da, "Sandıklarımız nereye götürülürse götürülsün, oylarımızı kullanacağız. Oylarımız için vurulsak da, tutuklansak da gidip oyumuzu kullanacağız" dedi.

Makbule Tayboğa ise yıllardır oylarını evlerinin önünde bulunan Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda kullandıklarını belirterek, "İsterlerse Emniyet Müdürlüğü'ne götürsünler, biz yine oylarımızı kullanırız" diye kaydetti.


Kanuna inancımız kalmadı

Silopi gibi sandıkların taşınacağı Batman halkı da iradelerine sahip çıkacağı mesajını verdi. Kent merkezinde sandıkların taşınacağı 12 mahalleden biri olan Petrolkent Mahallesi'nde ikamet eden yurttaşlar, Erdoğan'ın tek başına iktidar olması için bu haksızlığı kendilerine yaşattığını ve bunu kabul etmeyeceklerini ifade etti.

Mahalle sakinlerinden Cevat Turan (35), HDP'nin yükselmesinin hazmedilememesi nedeniyle bunların yaşandığını söyledi. "Saray hükümeti açıkça 'Size oy kullandırtmayacağım' desin" diyen Turan, "Halkın oy kullanması engelleniyor! Kürdistan'da kanun ve adaletle inancımız kalmamış. Yapabileceğimiz tek şey Saray'ın bu tutumunu protesto etmektir. Kürt olduğumuz için bu kadar saldırıya uğruyoruz. Bu saldırılar karşısında halk olarak bir olacağız" diye konuştu.


Peşini bırakmayız

22 yıldır oy kullandığı Petrolkent Mahallesi'nde sandıkların bırakılmasını isteyen Şükriye Sincar, "Sandık yerleri değiştirildiğinde, oy kullanmayacağımızı mı zannediyorlar? Oylarımızın peşine düşeceğiz. Bize eziyet çektirmeyi bırakın" dedi.


AKP'ye oy çıkmayan mahalleler

AKP'ye oy çıkmayan bölgede bu uygulamanın bilinçli yapıldığına inanan Nurullah Taş (29) ise sandıkların taşındığı mahallerde yaşayan yurttaşların imkânlarının kısıtlığı olduğunu ifade etti. Bu seçimlerde imkânları olmayanlara destek olacaklarının altını çizen Taş, "İrademize sahip çıkalım" dedi.


 DİHA/ŞIRNAK-BATMAN

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA