HDP'yi baraj altında bırakma hesabıyla bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla devreye konulan ve gittikçe yayılan "taşımalı oy sistemi"nin uygulamaya konulduğu Batman ve Silopi'den tepki geldi. Anayasa'ya aykırı olmasına rağmen oy kullandıkları sandıkların yerinin değiştirilmesine öfkelenen seçmenler, "Sandık yerleri değiştirildiğinde, oy kullanmayacağımızı mı zannediyorlar? Biz de oylarımızın peşine düşeceğiz. Sandıklar Erdoğan'ın Saray'ına götürülse bile gider orada oyumuzu kullanırız" dedi.

1 Kasım seçimlerinde HDP'yi baraj altında bırakmaya odaklanan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yayılacağını mesajını verdiği "taşımalı oy sistemi"ne seçmenler öfkeli. Şırnak'ın Silopi ilçesinde sandıkların yarısının, Batman'da da 12 mahallede sandıkların yerinin Anayasa'ya aykırı olmasına rağmen kentteki seçim kurulları tarafından değiştirilmesine tepki gösteren yurttaşlar, "Oylarımızın peşine düşeceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla hayata geçirilen "Taşımalı oy sistemi" nedeniyle Şırnak'ın Silopi ilçesinde Başak, Cudi, Nuh, Şehit Harun, Karşıyaka mahalleleri ve Başverimli (Tilqebin) beldesinde İlçe Seçim Kurulu tarafından sandıkların kurulmama kararı alındı. 59 bin 383 seçmeni bulunan 184 sandığın kurulduğu Silopi'de, 74 sandıkta oy kullanan 26 bin 31 seçmen taşınacak. 7 Haziran seçimlerinde HDP'nin yüzde 89.38 oy aldığı ilçede yurttaşlar, oy kullanma yerlerinin değiştirilmesine tepki gösterdi.

'Saray'a da taşısanız gidip orada oy kullanacağız'

Başak Mahallesi'nde oturan ve sandık taşıma sistemi nedeniyle 1 Kasım'da Yeşiltepe Mahallesi'nde oy kullanacağını öğrenen Emine Demir, yıllardır kendi mahallelerinde bulunan okullarda oy kullandıklarını belirterek, alınan kararın yasal olmadığını söyledi. 1 Kasım seçimlerinde ne olursa olsun gidip oylarını kullanacaklarının altını çizen Demir, "Erdoğan şunu iyi bilsin ki sandıkları Saray'a taşısanız, gider orada oyumuzu kullanırız" dedi.

'Ne olursa olsun oyumuzu kullanacağız'

Oy kullandığı sandığın Nuh Mahallesi'nden Dicle Mahallesi'ne taşınan Hasan Sonluğ, şartlar ne olursa olsun gidip oylarını kullanacaklarını ifade etti. Halka çağrıda bulunan Sonluğ, "Sandıklar valiliğe, emniyete, hatta Meclis'e bile taşınsa gider oyumuzu kullanacağız. Ne olursa olsun herkesin gidip oylarını kullanmaları, oylarına sahip çıkmaları gerekir" diye konuştu.

Cudi Mahallesi'nde oturan Şirin Tayboğa da, "Sandıklarımız nereye götürülürse götürülsün, oylarımızı kullanacağız. Oylarımız için vurulsak da, tutuklansak da gidip oyumuzu kullanacağız" dedi.

Makbule Tayboğa ise, yıllardır oylarını evlerinin önünde bulunan Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda kullandıklarını belirterek, "İsterlerse Emniyet Müdürlüğü'ne götürsünler, biz yine oylarımızı kullanırız" diye kaydetti.

Batmanlılar oylarını kullanmakta kararlı

Sandıkların yerine değiştirilmesine bir tepki de Batman'dan geldi. Kent merkezinde 12 mahallede sandıkların taşınmasını tepkiyle karşılayan Batmanlılar da oylarını kullanmakta kararlı. Petrolkent Mahallesi'nde ikamet eden yurttaşlar, Erdoğan'ın tek başına iktidar olması için bu haksızlığı kendilerine yaşattığını ve bunu kabul etmeyeceklerini ifade etti.

'Saldırılara karşı bir olacağız'

Mahalle sakinlerinden Cevat Turan (35), HDP'nin yükselmesinin hazmedilememesi nedeniyle bunların yaşandığını söyledi. "Saray hükümeti açıkça 'Size oy kullandırtmayacağım' desin" diyen Turan, Batman'da devletin öne sürdüğü "Güvenlik" gerekçesinin bir sebebi olmadığını belirterek, "Tek bir sebep halkın oy kullanması engelleniyor! Kürdistan'da kanun ve adaletle inancamız kalmamış. Yapabileceğimiz tek şey Saray'ın bu tutumunu protesto etmektir. Kürt olduğumuz için bu kadar saldırıya uğruyoruz Bu saldırılar karşısında halk olarak bir olacağız" diye konuştu.

'Oylarımızın peşine düşeceğiz'

22 yıldır oy kullandığı Petrolkent Mahallesi'nde sandıkların bırakılmasını isteyen Şükriye Sincar, "Sandık yerleri değiştirildiğinde, oy kullanmayacağımızı mı zannediyorlar? Oylarımızın peşine düşeceğiz. Bize eziyet çektirmeyi bırakın" dedi.

AKP'ye oy çıkmayan bölgede bu uygulamanın bilinçli yapıldığına inanan Nurullah Taş (29) ise, sandıkların taşındığı mahallerde yaşayan yurttaşların imkânlarının kısıtlığı olduğunu ifade etti. Bu seçimlerde imkânları olmayanlara destek olacaklarının altını çizen Taş, "İrademize sahip çıkalım. Erdoğan zulmüne karşı baş kaldırıp eylemler yapalım. Kürtler olmak üzere halkların özgürlüğü için dikta hükümetini yakacağız" şeklinde konuştu.

30 yaşındaki Ata Yakut da, diğer siyasi partilerin de bu duruma itiraz etmesini istedi.

ŞIRNAK/BATMAN (DİHA)
(sbk-ee/dm/rp)