Alkollü içkilerin satış ve tanıtım koşullarını düzenleyen yasa bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Mayıs ayında TBMM’de kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayladığı 6487 sayılı yasa, alkollü içkilerin satış ve tanıtımına yeni düzenlemeler getirdi. Bugün itibarıyla yürürlüğü giren yasa kapsamında, akşam saat 22.00’den sonra parekende alkol satışı yapılamayacak. 22.00’den sonra satış yapan işletmelere 100 bin liraya kadar para cezası verilecek. Lokanta, restoran, gece kulübü, bar ve benzeri yerlerde ise alkol saat sınırlaması olmadan açık olarak tüketilebilecek. Ancak tesis sınırları dışında tüketilmek üzere içki satışı yapılamayacak. Düzenleme kapsamında alkollü içecekleri işletme dışından görülecek sergileyen işletmelere de para cezası öngörülüyor.
İstanbul’daki birçok tekel bayisi ise yeni düzenlemeye hazırlıksız. Vitrinlerini yeniden dizayn etmeyen tekel bayileri ortaya çıkacak masraftan dolayı dertli.
 
‘Belimizi bükecek’
İstanbul Feriköy’de 2009 yılından bu yana Çağdaş Tekel Bayii’ni işleten Ali Gökçe’ye göre düzenleme işlerinin yarı yarı düşmesine neden olacak. Gökçe, “Zaten alkol ürünleri cüzzi karlarla sattığımız ürünlerdi. Alkol, kuruyemiş ve meze gibi asıl satış kalemlerimizle ilintiliydi. Şimdi alkol satamayınca onları da satamayacağız. Dükkânı yeniden düzenlemek için de epey masraf yapmalıyım. Bu yasa belimizi epey bükecek” diyor.
Şişli’de 13 yıldır tekel bayisi işleten Süleyman Sarı da “Zaten alkol satışlarının büyük bölümünü büyük marketler yapıyor. Akşam kapalı olan büyük marketlerden alamayanlar gelip benden alıyordu. Artık ben de satamayacağım. İnsanlar da alkolü büyük marketlerden kredi kartlarıyla fazla alıp, stok yapacak. Biz de kapatıp gideriz artık” sözleriyle düzenlemeye tepki gösteriyor.
 
‘Ayran Shop’
Beşiktaş’taki Mercan Tekel’i işleten Taner Kaplan ise “Satış yasağı yetmezmiş gibi bir de tadilata para harcamak zorunda kaldım. Kiramı nasıl ödeyeceğimi bilmiyorum. Satışlarım en iyi ihtimalle yarı yarıya düşecek” diye konuşuyor. Kaplan, değiştirdiği vitrine üzerinde “Ayran Shop” yazılı bir perde koyacağını söylüyor.
 
 
Yeni yasanın getirdikleri:
 
* İçki markalı tabelalar bir yıl içinde değiştirilecek.
* İçki dolapları işletmelerin kapalı veya kuytu bölümlerine konulacak.
* Alkollü içkilerin reklam ve tanıtımı yapılamayacak. Ayrıca televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içki görüntülerine de yer verilemeyecek.
* 18 yaşın altındakilere içki satılamayacak. Reşit olmayan bireyler, alkollü içkilerin üretim, pazarlama ve satışında çalışamayacak.
* Alkollü içki markaları festivallere sponsor olamayacak.
* Posta yoluyla satış ve gönderim yasak.
* Park, bahçe, piknik alanı, sahil, mesire yerleri, bank ve sokaklarda alkollü içki tüketimi yasak. İçki içilecek yerlerin kararını ise duruma göre illerin valileri belirleyecek.
* Karayolları ve şehiriçi yollardaki tesislerde içki satılamayacak.
* Öğrenci yurtları, sağlık hizmeti sunulan yerler, stadyum, kapalı spor salonları, eğitim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastane, bezik-briç salonları, akaryakıt istasyonlarının mağaza-lokanta bölümlerinde alkol satışı yapılmayacak.
* 10 ay içerisinde sigaralarda olduğu gibi içki şişeleri ve ambalajlarının üzerinde “Alkol dostunuz değildir, sağlığa zararlıdır” ibaresi konması zorunlu hale getirildi.
* Trafikte 1.00 promilin üzerinde alkollü olduğu saptananlara 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Özel otomobillerde 0.50, diğer araçlarda 0.20 promilin üzerinde alkollü olan sürücülerin trafik kazasına neden olmaları halinde haklarında TCK hükümleri uygulanacak.
 
‘Onlarca esnaf yok olacak’
 
İstanbul Tekel Gazete Bayileri ve Kurukahveciler Esnaf Odası Başkanı Ferihan Karasu da satış yasağına ilişkin şunları kaydetti: “Satış yapabilmek için gece saatlerini bekleyen esnaf şimdi tamamen çıkmaza girecek. Ödemelerini aksatacak, yanında çalışan elemanlarını işten çıkartacak ve belki de dükkânını kapatmak durumunda kalacak. Ne yönden bakılırsa bakılsın kanunun tutar yanı yok. Bu uygulama esnafı yok oluşu beklemeye itecek.”
 
DİREKSİYONDA SİGARA YASAK
 
Düzenlemeyle sürücü koltuğunda da artık sigara içilemeyecek. Sigara kullanan sürücülerin görüşleri şöyle:
Çetin Çelik: “Kesinlikle özgürlük kısıtlaması. Özel alanında kişinin sigara içme ya da içmeme özgürlüğüne müdahale edilmesini son derece yanlış buluyorum. Bu yasağa uymayacağım.”
Yavuz Kaya: “Uzun yıllar yurtdışında yaşadım. Böyle bir uygulama ne gördüm ne de duydum. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde sigara içenler ve içmeyenler için ayrı yerler hazırlanır. Ama bahsettiğim kamuya açık alanlar. Arabaları insanların özel alanıdır. Bu şekilde uygulanan yasaklar caydırıcı değil aksine cezbedici olur.”
Abdullah Şeremi: “Sigarayla ilgili kamu alanlarındaki düzenlemeleri destekliyorum ama bu şekilde baskı ortamı oluşturanları değil. Tüketimini azaltmak istiyorsanız bu zamla ya da yasakla olmaz. Eğitim ve bilinç aşılamanız gereklidir.”
 
milliyet