Kadın Özgürlük Meclisi'nin (KÖM) çağrısıyla bir araya gelen İHD, ÖHD, TİHV, Eğitim Sen'in oluşturduğu heyet, 12 Ağustos'ta Ağrı'nın Diyadin ilçesinde özel harekat polisi tarafından katledilen fırın işçisi çocuklar Muhammed Aydemir (15) ve Orhan Arslan'ın (17) davasındaki gelişmeler ve olay sonrası ilçedeki duruma ilişkin hazırlanan 25 sayfalık gözlem raporunu açıkladı. İHD İstanbul Şubesi'nde yapılan toplantıda konuşan TİHV İstanbul temsilcisi Ümit Efe, Diyadin belediye eşbaşkanları, belediye yetkilileri ve ailelerle görüşmeleri hakkında bilgi verdi. 

 

Sözleşmeler ihlal edildi

Tüm ilçe halkının fırın işçisi olarak tanıdığı iki çocuğun öldürülmesinin açık bir infaz olduğunu kaydeden Efe, Arslan ve Aydemir'in katledilmesiyle Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin ihlal edildiğini söyledi. 

Efe'nin ardından konuşan Eğitim Sen üyesi Zeynep Kıvılcım, katliamın hukuki boyutunu değerlendirdi. Kıvılcım, Diyadin Cumhuriyet Savcısı’nın dosyada gizlilik kararı olduğu gerekçesiyle bilgi vermediğini söyledi. 

 

Gizlilik kararı kaldırılsın

İHD Yönetim Kurulu Üyesi Kıvanç Sert ise, Diyadin'de fiili olarak devam eden sokağa çıkma yasağına son verilmesini, yaşam hakkının korunmasını istedi. Soruşturma dosyası üzerindeki gizlilik kararının da kaldırılmasını talep eden Sert, "Bu operasyonda, çocukların ölümünde yer alan/ infaz olayını gerçekleştirenler hakkında soruşturma aleni bir biçimde yürütülerek, sorumluların yargılanması sağlanmalıdır" dedi. Sert, başta Ağrı Valisi, Diyadin Kaymakamı ve Diyadin Emniyet Müdürü olmak üzere sorumlu kamu görevlilerinin görevden alınarak haklarında soruşturma başlatılmasını da istedi. 

 

 İSTANBUL

 

99

 


YENİ ÖZGÜR POLİTİKA