Öcalan'a Özgürlük İnisiyatifi üyeleri ve Avrupa'daki 16 kurumun temsilcileri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için 2 Ekim tarihine kadar 5 günlük uyarı açlık grevi başlattı. Açlık grevi çadırını Avrupa Konseyi'nde temaslarda bulunan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de ziyaret etti.

Avrupa Konseyi'nin önünde basın açıklaması ile başlayan eyleme, KNK, Êzîdî Federasyonu, FEDA, KCD-E, KONGRA GEL, TEV-ÇAND, Ciwanên Azad, KNK Avusturalya, KJK'nin de aralarında bulunduğu 16 kurum temsilcisi katılıyor. Basın açıklamasında, AK, Avrupa Parlamentosu (AP) ve Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'nin (CPT) sorumluluklarını yerine getirmediği belirtilerek, sorumluluklarını hatırlatmak için uyarı açlık grevi yapıldığı kaydedildi.

Açlık grevine katılan KONGRA GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, bu uyarının AK, AP ve CPT'nin yanı sıra tüm duyarlı kesimlere ve Kürdistan halkına olduğunu belirtti. Kartal, şunları söyledi: 

"Sayın Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için geçmiş dönemlerde çok sayıda eylemeler yapıldı. Uzun yürüyüşler gerçekeştirildi. 52 günlük açlık grevi yapıldı. Yapılan bu eylemler ve temaslar neticesinde bu kurumlar bizlerle yaptıkları konuşmalarda gerekli adımları atacaklarını belirttiler. Çünkü yasal olarak bir çok hükümlülükleri bulunmakta. Herkesin şunu anlaması gerekiyor,  Sayın Öcalan, Ortadoğu ve Kürdistan'da yaşanan savaşın durudulması ve Kürt sorunun çözümünde Sayın Öcalan'ın rolünü, stratejik konumunu hatırlattık. Tüm bunların gerçekleşmesi için Sayın Öcalan'ında özgürleştirilmesi gerekmektedir. Bir an önce savaş politikaları terk edilmesi ve uluslararası hukukun işletilmesi için bu kurumlar takipçisi olacaklarını belirttiler. Fakat kendi rollerini oynamadılar. Bu rollerini hatırlatmak ve uluslararası kamuoyunu uyarmak için buradayız. Bu hafta AK'de oturumlar gerçekleşecek. Bu oturumlar sırasında bizlerinde görüşmeleri ve girişimleri olacak.  Bunun yanında bu eylem aynı zamanda tüm halkımıza çağrımızdır. 

Kamuoyu daha duyarlı olmalı. AKP'nin topyekün savaşına ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı Avrupa kitlemiz etkin bir şekilde harekete geçmeli." 



YENİ ÖZGÜR POLİTİKA