Tekstil sektörünün devleri İzmir’de düzenlenen ’MÜSİAD Tekstil ve Deri Sektör Kurulu Zirvesi’nde buluştu.

MÜSİAD Tekstil ve Deri Sektör Kurulu, MÜSİAD İzmir Şubesi’nin ev sahipliğinde Swissotel Büyük Efes Kongre Merkezi’nde ’Abiye, Damatlık ve Gelinlik’ konusunun ele alındığı sektör zirvesini gerçekleştirdi. Zirvede ünlü moda tasarımcısı Arzu Kaprol, ‘Sektörün değişen dinamiklerinde tasarım’, ORKA Group Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, ‘Pazarlama satış ve marka’, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziynet Öndoğan sürdürülebilir ve izlenilebilir kalite’ konularını ele aldı.

Zirvenin ev sahibi olarak açılış konuşmasını gerçekleştiren MÜSİAD İzmir Şube Başkanı Ümit Ülkü, "Tekstil sanayisi gelişmekte olan ülkelerin ekonomik ve kalkınma sürecine büyük rol oynayan en önemli bir sanayi dalıdır. Sanayileşme dalının ilk başladığı sektörlerden birisidir. Türk tekstil sektörü ekonominin lider sektörlerinden birisi olup Tük ihracatının da yüzde 22,6’sına sahiptir. Sektöründe yaklaşık iki milyon kişiye istihdam sağlayıp, Türkiye’deki istihdamın en büyük önderlerinden birisidir." dedi.

MÜSİAD Tekstil ve Deri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Yazıcı, sektör kurulu olarak tekstil ve deri sektöründe iştigal eden üyelerinin gelişimlerini sağlamak, işlerini geliştirmek ve sorunlarına çözüm arayışlarında bulunmak için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Oturum başkanlığını MÜSİAD Tekstil ve Deri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Yazıcı’nın yaptığı panele konuşmacı olarak ünlü moda tasarımcısı Arzu Kaprol, ‘Sektörün değişen dinamiklerinde tasarım’ konusunu ele aldı. Kaprol, "Son 15-20 yılda tasarıma olan talep ve ilgi gördü değeri muazzam arttı. Şu anda pek çoğumuz dünya kategorisinde değerlendirilen markalar, tasarımcılar ve üretici markalar haline geldik. Bu böylede devam edecek görülüyor." diye konuştu.

KAPROL: MODA PROGRAMLARININ KİŞİSEL GİYİM KÜLTÜRÜNE BİR KATKISI YOK

Katılımcılardan gelen bir soru üzerine dünyaca ünlü Moda Tasarımcısı Arzu Kaprol, "Moda programlarını takip etmiyorum. Ama tabi ki karşıma çıkıyor ama bu programlar ağırlıklı olarak giyim kültürünü geliştirmek yerine reyting kaygısıyla yapılan bir içerik üretme programları. Dolayısıyla modaya bir katkı sağladığı veya kişisel giyim kültürüne bir katkı sağladığını şahsi kanaatim olarak hiç düşünmüyorum. Dolayısıyla bu programlar hakkındaki fikrim bu." cevabını verdi.

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziynet Öndoğan’da ’Sürdürülebilir ve Devamlı Kalite’yi çeşitli başlıklarla anlattı. ORGA Group Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, 2014 yılı itibari ile tekstil hazır giyim endüstrisinde Yunanistan’ın toplam ihracatını geçtiklerini söyledi. Orakçıoğlu şunları söyledi: "Kendimizi belki daha önce hep sektörün önemini, büyüklüğünü vurgulayan ifadelerle gündeme getirmeye çalışıyorduk. İşte istihdama şu kadar katkımız var, gayri safi milli hasıla içinde şu kadar gelirimiz var. Ülke ekonomisinde ve ihracatta şu kadar payımız var derken, bu rakamlarla ifade etmeye çalışıyorduk. Ve o dönemde en çok kullanılan iki tane sözcük vardı; tekstil, hazır giyim sektörü. Ben artık bunun çok gerilerde kaldığını düşünüyorum. Biz bir endüstriyiz. Tekstil, hazır giyim endüstrisiyiz. Aslına baktığımız zaman gerçekten bu endüstrinin içinde tasarım ekonomisi, marka ekonomisi var. Perakende sektöründe güçlü oyuncular var. Şimdi bakıyoruz 2001 yılında toplam ihracatımız 24 milyar dolar. Bu yıl tekstil ve hazır giyim sektörünün tekstilde yaklaşık 9 -9,5 milyar dolar, hazır giyim sektöründe 19-19,5 milyar dolar ihracat olacağı gözlemleniyor. İkisinin toplamı ihracatının 28-29 milyar dolar olacağı net. Bunu görebiliyoruz. Bu aslında baktığımızda zaman Yunanistan’ın toplam ihracatından daha fazla bir rakam."

’Abiye, damatlık ve gelinlik’ konulu zirve sonunda MÜSİAD İzmir Şubesi Başkanı Ümit Ülkü ve MÜSİAD Tekstil ve Deri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Yazıcı, Moda Tasarımcısı Arzu Kaprol, ORKA Group YK Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziynet Öndoğan’a katılımlarından, Alvina, Ayakdaş, Eşarppark, Miss Defne, Palamut Group, Pınar Şems, Tekbir ve Ülkü Grup’a da katkılarından dolayı teşekkür ederek plaket takdim etti.

Kaynak: CIHAN