Danimarka Adalet Bakanı Mette Frederiksen, Türkiye 'nin, iadesini istedikleri Lübnan asıllı Danimarka vatandaşı suikast zanlısının serbest bırakıldığını kabul ettiğini açıkladı. Türkiye'nin, İslam karşıtı görüşleriyle tanınan Danimarkalı yazar Lars Hedegaard'a silahlı saldırıda bulunduktan sonra Türkiye'de yakalanan zanlının serbest bırakıldığını doğrulaması, Danimarka'da büyük tepkiye yol açtı. Danimarka'dan, bu zanlının serbest bırakıldığı yönündeki duyumları araştırmak üzere Türkiye'ye gelen heyet, MİT ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile yaptığı görüşmeleri tamamlayarak ülkesine döndü. Heyet, Türk makamlarının zanlının serbest bırakıldığını doğruladıklarını ancak neden serbest bırakıldığı konusunda açıklama yapmadıklarını bildirdi.

Kopenhag'da, 5 Şubat 2013'te yazar Lars Hedegaard'ı öldürme teşebbüsünde bulunduğu gerekçesiyle 6 ay önce Türkiye'de tutuklanmış, iadesi istenen bu kişinin serbest bırakıldığı iddia edilmiş, bunun üzerine Danimarka'dan bir heyet Türkiye'ye gelmişti. Haziran ayında Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’u ele geçiren Irak Şam İslam Devleti örgütü, kentteki Türkiye başkonsolosluğuna da baskın düzenleyerek 49 personeli rehin almış, aylar sonra bu rehineleri serbest bırakmıştı. Ayrıntıları tam olarak açıklanmamakla birlikte, Türk konsolosluk personeli ve yakınlarının serbest bırakılması için, IŞİD bağlantılı bir grup tutuklunun takasta kullanıldığı öne sürülmüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bu iddiaları direkt doğrulamasa da yalanlama yoluna da gitmeyerek, ‘önemli olanın rehinelerin kurtarılmış olması’ olduğunu vurgulamıştı.


‘TÜRKİYE’NİN TUTUMU ANLAŞILMAZ’
Danimarka Adalet Bakanı Mette Frederiksen, Türkiye'nin tutumunun anlaşılmaz olduğunu belirterek, "Türkiye'ye gönderdiğimiz heyet bugün Ankara 'dan döndü. Heyet, Türk Dışişleri, Adalet Bakanlığı ve gizli servisi MİT ile görüşmeler yaptı. Türk yetkililer, Lars Hedegard'a silahlı saldırıda bulunan zanlının serbest bırakıldığını doğrulamışlar. Bilindiği gibi zanlının serbest bırakılması konusu birkaç haftadır tartışılıyordu. Şimdi onaylanmış oldu. Ama Türkiye'nin tutumunu anlamak ve kabul etmek mümkün değil" dedi.


‘HALEN CEVAP BEKLİYORUZ’
Mette Frederiksen, Türk makamlarının zanlının neden bırakılmadığı konusunda bir açıklama yapmamasına öfkelendiklerini belirterek "Biz heyeti gönderirken, şahsın neden serbest bırakıldığına da açıklık getirilir diye düşündük. Ama Türk makamları bu konuda bir açıklama yapmamışlar. Heyet çok kısa sürede alınan kararla Türkiye'ye gitmesine rağmen biz bir cevap bekliyorduk. Türkiye'den zanlının neden serbest bırakıldığı konusunda halen cevap bekliyoruz" dedi.

Danimarka’da Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu, heyetin Türkiye'deki görüşme sonuçlarını 23 Ekim Perşembe günü ele alacak.


‘KONUŞMAYA DEVAM EDECEĞİM’
Kopenhag polisi 27 Nisan 2014'te yaptığı açıklamada, 5 Şubat 2013'te postacı gibi davranarak başkent Kopenhag'ın Frederiksberg semtindeki evinde, yazar Lars Hedegaard'a silahla ateş etmek isteyen ve silahının tutukluk yapması üzerine kaçtığı belirtilen zanlının Türkiye'de yakalanarak tutuklandığını açıklamıştı.

Bir süre Suriye'de bulunduğu belirtilen Lübnan asıllı zanlının iadesini talep eden Danimarka makamları, Ağustos ayından bu yana zanlının nerede olduğunu bilmediklerini açıklamış, Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi 8 Ekim'de Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili bilgi talebinde bulunmuştu.

Dışişleri yetkilileri, 10 Ekim ve 13 Ekim günleri Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez'i iki kez bakanlığa davet ederek konuyla ilgili bilgi istemişti.

Danimarka Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu 16 Ekim'de Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard ve Adalet Bakanı Mette Frederiksen'in de katıldığı toplantıda konuyu görüştükten sonra, 17 Ekim Cuma günü Ankara'ya heyet gönderilmişti.

Serbest bırakılan zanlının saldırısına uğrayan Lars Hedegaard ise zanlının serbest bırakılmasına rağmen İslam Dini ve Müslümanlar hakkında düşüncelerini söylemeye devam edeceğini belirtti.

(RADİKAL / DHA / AA)