Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan, ‘better cotton’(daha iyi pamuk) pamuğun daha çevreci, daha ekonomik, daha sosyal konular ile iş sağlığı-güvenliği ve çocuk işçiliği konularında önemli katkı sağladığını belirtti. Çalışkan, üretici sayısının artmasının memnunluk verici olduğunu söyledi.

Üretimine geçen yıl Adana’da başlanan better cotton’un (daha iyi pamuk) çevreye-insana ve ekonomiye olan olumlu etkisinden dolayı talep gördüğünü ifade eden Muammer Çalışkan, “Bu yıl Adana’da borsa koordinatörlüğünde yürütülen better cotton üretici sayısı, geçen yıla göre 6 kat arttı. Üretim alanı ise 7 kat artarak 13 bin 850 dekara ulaştı. Bu durum bizleri sevindirmiştir. Sürdürülebilir pamuk üretimi konusunda dünyada önemi gittikçe artan better cotton lisanslı pamuğunu Türkiye’de üreterek, ülkemiz sanayicisinin bu alanda dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla çalışıyoruz. Pamuk üretimini çevresel, ekonomik ve sosyal anlamda sürdürülebilir kılmak; iş sağlığı-iş güvenliği ile çocuk işçiliği konularında olumlu katkı sağlamak için üreticilerimiz, üyelerimiz ve ilgili kurumlarla birlikte çalışmalarımızı artırarak sürdüreceğiz. İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (IPUD) ile birlikte better cotton olarak pamuk üreten çiftçilerimizin, yetiştirildiği çevrenin ve sektörün geleceğini ’daha iyi’ hale getirmek amacındayız. Türkiye’de üretilecek olan pamuğun better cotton standardına sahip olabilmesi için sisteme dahil olan üreticilerimiz ile bilgi paylaşımı, üreticilerimizin bu standartlara uygun üretim gerçekleştirmeleri için desteklenmesi ve kontrol edilmesi konusunda yoğun çalışma sarf etmekteyiz.” diye konuştu.

İLK SATIŞ GERÇEKLEŞTİ

Çalışkan, bu yıl ’better cotton’ olarak pamuk üretimi gerçekleştiren bazı üreticilerin pamuğunun işlenip, bir orta Anadolu firmasına satışının gerçekleştirildiğini ifade etti. Çalışkan, "Ben buradan better cotton pamuk üreten ve işleyerek lif pamuk haline getiren üreticilerimize, üyelerimize ve katkı sağlayan kurum ve kuruluşlara sonsuz teşekkür ediyorum. Umarım önümüzdeki yıl daha iyi bir pamuk sezonu geçiririz.” diye ifade etti.

Kaynak: CIHAN