AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, Selçuklu Yayın Grubu'nu ziyaret etti. Merhaba Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Rasim Atalay ve Yenigün Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İbrahim Büyükeken ile bir süre sohbet eden Ayşe Türkmenoğlu, yeni Büyükşehir Yasası'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Avrupa'daki köylere bakıldığında bir masal köyüymüş gibi izlenim doğduğunu, Türkiye'nin Avrupa ülkelerine göre bu noktada geri kaldığını, köylerde yaşayanların şehirlere göç etmesinin nedenlerinden birinin de köylerdeki hizmetlerin aksaması olduğunu dile getiren Ayşe Türkmenoğlu, yasa ile birlikte köylerin mahalle haline geleceğini ve şehir merkezindeki herhangi bir mahallenin aldığı hizmetin köylere de uygulanacağını ifade etti. Yasanın amacının köyleri zenginleştirmek olduğuna dikkat çeken Ayşe Türkmenoğlu, “2014 yılından itibaren yasa uygulanmaya başlayacak. Beldeler kapanacak, belde ve köyler artık mahalle olacak. Bununla ilgili altyapı hazırlandı. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin mevcut kaynakları ile köylere hizmet götürmesi mümkün değil. Fakat yasayla birlikte Büyükşehir'in bütçesi de şimdikinin 2-3 katı kadar artacak. Merkezden gelen finansmanla hizmetler köylere götürülecek. Yasanın ilk konuşulduğu sıralarda nüfusa endeksli olarak çalışmaların yapılması öngörülüyordu. Ancak İstanbul gibi nüfus açısından büyük illere karşılık Konya gibi yüzölçümü olarak büyük illere ayrılacak bütçenin daha az olması dikkate alındığında yasanın bu şekilde uygulanmasının yanlış olacağı düşünüldü. Coğrafi ölçeğin kriter olarak baz alınması kararlaştırıldı. Bu açıdan bakıldığında Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip olan Konya, bu yasa ile birlikte merkezden daha büyük destek alacak. Mevcut hizmetlerin çok daha kaliteli bir şekilde taşra ulaşacağından eminim” ifadelerini kullandı.

İlgili yasanın hazırlanmasının ardından özellikle Yeniceoba gibi ilçe olmayı bekleyen beldelerde ciddi itirazların meydana geldiğine de işaret eden Türkmenoğlu, “Yeniceoba, uzun yıllardır ilçe olmayı bekliyordu. Belde olma sıfatı da gidince oradaki halkın buna tepki göstermesini haklı buluyorum. Ama kapanan beldelerin sadece tabelalarındaki belde sıfatı kaldırılmış olacak. Zaman içerisinde yaşayıp göreceğiz. Ben bu konuyu Başkan Erdoğan'la da görüştüm. Hizmetlerin daha kaliteli gideceği ve daha önce hiç gitmemiş hizmetlerin ulaştırılacağı konusunda kimsenin şüphesi olmasın. Konya'daki 168 belde, merkezden hizmet alırken, bu beldelerin binaları ve personelleri de varlığını sürdürecek. Kadrolu personel, hizmet birimlerinde çalışacak” diye konuştu.