Dünyada vizesiz en çok ülkeye girebilme fırsatı veren pasaportlarla ilgili çok ilgi çekici bir araştırmaya imza atıldı. Araştırmaya göre ilk 5 sırayı Finlandiya, Almanya, İsveç, ABD ve İngiltere aldı. Türkiye ise 38. sırada kaldı. Dünyada vize olmaksızın girilebilen ülkeler her vakit insanlara cazip gelmiştir. Ülkeden ülkeye değişebilen dolaşım uygulamasıyla ilgili en kıymetli pasaportlar araştırıldı. Vize ve pasaport danışmanlık kuruluşu Henley and Partners kuruluşu tarafından gercekleşen araştırmaya göre dünyada vize olmadan en çok fazla yere seyahat edebilen pasaporta sahip vatandaşlar Finlandiya, Almanya, İsveç, ABD ve İngiltere vatandaşları. Bu 5 memlekette yaşayanlar 174 ülkeye vizesiz girebiliyor.

ALMANYA

Girişte pasaport sorulan 219 memleket ya da özerk bölge üzerinden değerlendirme yapan şirket, vizesiz girilen her memleket için 1 puan vererek bir liste oluşturdu. Buna göre ikinci sıradaki Danimarka ve Kanada vatandaşları 173, üçüncü sıradaki Belçika, Fransa, İtalya, Japonya, Güney Kore, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz ve İspanya vatandaşları ise 172 ülkeye ellerini kollarını sallayıp girebiliyor.

TÜRKİYE ORTA SIRALARDA

Türkiye, Rusya ile beraber 38. sırada bulunuyor . Türkler’in pasaportsuz girebildiği memleket sayısı ise 100 olarak belirlenmiş. Listede Türkiye’den yüksek puana sahip 70 memleket bulunuyor.

Yunanistan vatandaşları 169, Malezyalılar 166, Arjantin’den gelenler 150, İsrailliler 147, Panama vatandaşları 124, Sırbistan pasaportuna sahipler 107, Trinidad ve Tobagolular ise 103 ülkeye vizesiz girebiliyor.

AFGANİSTAN ALT SIRALARDA

En az ülkeye vizesiz giriş fırsatı veren pasaport ise 28 memleket ile Afganistan. Onu  31 memleket ile Irak, 32 memleket ile Pakistan ve Somali izliyor. Filistinliler 35, Nepalliler ise 37 ülkeye pasaportlarında vize olmadan giriş yapabiliyor.

TANINMAYAN ÜLKELER DE LİSTEDE

Araştırma, Birleşmiş Milletler’e üye 193 ülkenin yanında henüz tanınmayan fakat girişte pasaport gösterilmesi lazım gelen Tayvan, Hong Kong, Filistin, Vatikan, Macau ile Karayibler ve Pasifik’teki pek çok fazla ada devletini de kapsıyor. Bunun üzerine sayı 219’a çıkıyor.Ülkelere vizesiz girme fırsatı veren pasaportlarla ilgili çok ilgi çekici araştırma
Kaynak: bugun