Ön otopsi raporuna göre de Birlik’in vücudunda 28 kurşun girişi saptandı. Bunlardan 26’sının yakın mesafeden oluşu infazı doğruladı. 

Şırnak’ın Dicle Mahallesi’nde 3 Ekim günü özel harekât timleri tarafından yaralı haldeyken infaz edilip Akrep tipi zırhlı aracın arkasına bağlanarak sürüklenen Hacı Lokman Birlik’in bedeninde onlarca kurşun izine rastlandı. Otopsi esnasında çekilen fotoğraflarda Birlik’in vücudundan onlarca kurşun izi olduğu görülüyor. 

 

Önce ayağından vurulmuş

Görgü tanıklarının anlatımına göre, Birlik ayağından vurulduktan sonra yere düşüyor ardından zırhlı araçlar onun yanına yaklaşarak, üzerine ateş açıyor.

Bir görgü tanığı Birlik’in ayağından vurulduktan sonra ayağındaki kan akışını durdurmakla uğraştığı esnada zırhlı araçların üzerine ateş açtığını belirtti. Aynı görgü tanığı, Birlik’in yaşamını yitirmesinin ardından da polislerin ateş açmaya devam ettiğini ifade etti. 

 

Vücudu paramparçaydı


Birlik’in otopsisine giren HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, karnı ve yüzünde çok sayıda mermi izi olduğunu belirtti. Sarıyıldız, “Çenesi dağılmış, karnı ve ayakları paramparçaydı. Daha fazla dayanamadım, otopsiden çıktım” diye konuştu. Vurulduğu yere gittiklerini de kaydeden Sarıyıldız, “Kanı hala yerdeydi, sürüklendiğini gösteren kan izleri duruyordu” dedi.

İnfazı “Düşmanca duygularla yapılmış bir fiil” olarak değerlendiren Sarıyıldız, “Halk çok ama çok öfkeli. Sabrı kalmadı” diye ekledi. 

 

Büyük bir silah kullanılmış

Ailenin avukatı Büşra Demir, Birlik’in otopsisine ilişkin bilgi verdi. Birlik’in normal bir ateşli silahla sağ ayağından yaralandığını belirten Av. Demir, daha sonra etkisi daha büyük olan bir silah kullanıldığının anlaşıldığını ifade etti. Av. Demir şunları kaydetti: “Birlik’in burnundan çeneye kadar olan kısmı tamamen yoktu. Göğsünde avuç içinden daha büyük bir yara vardı. Kalçası tamamen parçalanmıştı, kalçasıyla beli arasındaki et dökülüyordu. Vücudunda saçmanın yol açtığı yaralar vardı. Bu yaralara daha büyük ve tahrip edici bir silahın neden olduğunu düşünüyoruz. Savcı da yaraların normal bir kurşun ile oluşmadığını fark etti. Yakın mesafeden ateş edildiğini gösteren emareler bulunuyordu.”

 

Otopsi raporu da doğruladı

Birlik’in ön otopsi tutanağı da infazı doğruladı. Rapora göre Birlik’in bedeninde 28 kurşun girişi, 20’den fazla kurşun çıkışı ve çok sayıda mermi parçası izi olduğu kaydedildi. Birlik’e isabet eden kurşunlardan sadece üçünün uzak mesafeden atıldığı da ifade edilirken, kurşunlardan en az 17 tanesinin öldürücü nitelikte olduğu belirtildi. 

Raporda, “Kişinin ölümünün çoklu Ateşli Silah Mermi yaralanmasına bağlı seri kot, ekstremite, mandibula, pelvis ve vetrerba kırıklarıyla birlikte çoklu iç organ ve büyük damar yaralanmasından gelişen iç kanama ve meduller şok sonucu meydana geldiği kanaatine varıldı” ifadesi de yer aldı.


 

Ailesi: Halkın onuruna saldırı

Birlik’in ağabeyi Mehmet Birlik ise vahşeti, kardeşinin bedenine değil bir halkın onuruna yapılmış saldırı olarak kabul ettiklerini söyledi. Yaralı halde yakalanan bir gence kurşun sıkıldığını belirten Birlik, “Bu bir insanlık ve vicdan sorunudur. Hiçbir savaşta bunlar yaşanmadı” dedi. 

Kürt Özgürlük Hareketi’nin bu vahşetler karşısında ortaya çıktığını vurgulayan ağabey Birlik, “90’larda da bu vahşet görüntüleri çok gördük. Arkadaşlarımızın cansız bedenleri ile oynandı. Yaralı yakalananlar infaz edildi. İşte Kürt Özgürlük Hareketi bu vicdansızlıklara, bu vahşete karşı çıktı. Binlerce kahramanımız yaşamını yitirdi ama asla geri durmadık. İnsanlığın başına bela olmuş bu vahşiler bitinceye kadar mücadelemiz sürecek” şeklinde konuştu. 

 

Kiminle, niye barışacağız?

Birlik, “Kiminle barışacağız. Niye barışacağız. Cenazelerimize tahammüllü olmayanlarla mı? Cenazeleri araç arkasına bağlayanlarla mı? Barışacağız” diyerek tepki gösterdi.

 

Devlet görüntülerini dağıttı

Birlik’in Akrep tipi zırhlı aracın arkasına bağlanarak sürüklendiği vahşetin fotoğraflarından sonra görüntüleri de ortaya çıktı. Akrep’in içinden çekilen görüntülerde, özel harekat timleri bir yandan küfürler yağdırıyor. Görüntüyü çeken polisin “Sürün babam sürün. Yok böyle bir görüntü” dediği duyuluyor. 

 

Barodan suç duyurusu

Amed Barosu, Birlik’in cenazesine yapılan işkence hakkında suç duyurusunda bulundu. Baro Başkanı Tahir Elçi, söz konusu devlet vahşetine ilişkin kamu davası açılmasını talep etti.  

 

Bu vahşet yeni konseptiniz mi? 

HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, kayınbiraderi Hacı Lokman Birlik’in katledilmesiyle ilgili İçişleri Bakanı Altınok’a, “Bu vahşet yeni konseptiniz mi?” sorusunu yöneltti. 

HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, şu soruların yanıtlanması istedi:

*  Görüntülerin sosyal medyada paylaşılarak Kürt halkının açıkça tahrik edilmesi yeni savaş konseptinizin bir parçası mıdır? 

Kürt gençlerinin infaz edildikten sonra askerler ve polislerce sürüklenen görüntülerin yayımlanması, merkezi bir kararın sonucu mudur?

*  Kolluk kuvvetlerinin hukuku hiçe sayarak bir halka kin ve nefret ile yaklaşmasını nasıl izah ediyorsunuz?

* Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin resmi ideolojisinin en bilinen mottolarından biri olan “En iyi Kürt ölü Kürt’tür” yaklaşımına bile rahmet okutacak hükümetiniz dönemindeki ölüye işkence uygulamalarını insani, vicdani ve ahlaki açıklaması nedir?

*  İnfazı gerçekleştirerek cinayet işleyen, ölü bedene işkence uygulayan polislerinize görevden el çektirecek misiniz?

* Kolluk güçlerinin yasanın kendilerine tanıdığı hakların fersah fersah dışına çıkarak bu kadar pervasız, fütursuz ve paramiliter bir güç gibi davranması yeni savaş konseptinin bir parçası mıdır?

 

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA