Sandıkların "güvenlik" gerekçesiyle başka yere taşınmasının, birleştirilmesinin Anayasa'ya uygun olmadığını söyleyen Demirtaş, "Bunlar istediği kadar çirkinleşsin; dini de parayı da kullansın. Bu seçim bizim ve diğerleri arasında geçecek. Hakkı gasp edilen ve buna karşı hakkı/hukuku savunan partimiz arasında geçecek" dedi. 

Kurban Bayramı'nın ilk gününü Amed'de geçiren HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, bayram namazını İmam Şafi Camisi'nde kıldı. Demirtaş ile birlikte HDP milletvekilleri Altan Tan, Nimetullah Erdoğmuş ile Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı ve birçok seçilmiş belediye eşbaşkanı da bayram namazlarını aynı camide kıldı.

Demirtaş, namaz sonrası cami çıkışında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. 

 

'Bayramı tadında karşılayamıyoruz'

Demirtaş, bu topraklarda bayramı tadında karşılayamadıklarını söyledi. Demirtaş, "İnanıyoruz ki bayramların ruhuna yakışır bir yaşam, toplumsal ilişki kurursak her günümüz bayram havasında geçecek" dedi.

 

Bakan ilçeye giremiyor...

Bir siyasi parti olarak hükümette yer almak nasıl siyasi bir kararsa, çekilmenin de öyle bir karar olduğunu vurgulayan Demirtaş, çözümsüz bir yaklaşımda bulunmamak için HDP'nin seçim hükümetinde yer aldığını söyledi. Demirtaş, konuşmasına şöyle devam etti: "AKP hükümetinin hiçbir şekilde paylaşımcı olmadığı görüldü. Bakanlarımız teşhir etmek için her dakikasını verdi. Bu teşhirin tamamlandığını düşünen arkadaşımız geri çekildi. AKP hükümeti ve geçici Başbakan kendinden olmayan hiç kimseyi hükümet ortağı olarak görmüyor. 'Neden AKP ile koalisyon yapmıyorsunuz?' diyenler gördü. Düşünün bir bakan ilçeye giremiyor, yurtdışına çıkmıyor."

 

Seçim HDP ile onlar arasında

1 Kasım'daki seçimlerin de adil olmayacağını dile getiren Demirtaş, şunları söyledi: "Muhataplarımız hukuku tanımıyor, ahlakı tanımıyor, anayasayı tanımıyor. Bu seçim bizim ve diğerleri arasında geçecek. Hakkı gasp edilen ve buna karşı hakkı hukuku savunan partimiz arasında geçecek. Devletin bütün hazinesi, vali, savcı, YSK onlara bağlı. Bizim ise bir halkımız bir de Allahımız var. 1 Kasım'da da muhtaç olmayacağız. Geçmişte yenildiler, yine yenilecekler. Onlar yenilecek ama Türkiye kazanacak. Halkın Cumhurbaşkanı olsaydı herkese eşit davranırdı. Çık açık açık AKP'nin propagandasını yap. Geçen seçimlerde seni ve AKP'yi yendik. Bir kez daha yenelim. Çıkma demiyoruz. Devletin olanaklarını kullanın. Kullandığın para bizim paramızdır. HDP'ye karşı kullanma. Haramdır." 

 

'Anayasa'ya uygun değil'

Demirtaş'ın üzerinde durduğu gündemdeki bir diğer önemli konu ise sandıkların taşınması meselesi oldu. 

Sandıkların "güvenlik" gerekçesiyle başka yere taşınmasının, birleştirilmesinin Anayasa'ya uygun olmadığını söyleyen Demirtaş, "Taşıma sistemi olmaz. Seçimden önce birkaç gün olsa ve ciddi bir sorun varsa birkaç sandık taşınabilir. Binlerle ifade edilen rakamlarla olmaz. Herkes istediği şekilde onu kullanacak. Bunlar istediği kadar çirkinliği kullansın. Dini de parayı da kullanıyor zaten. Seçim propagandasında Bismillah kullanmak yasak değil. Bismillah değil tövbe estağfurullah kullansa daha iyi olurdu" dedi. 

 

 DİHA / AMED